OPREZ PRILIKOM KUPOVINE: Ovo su opasni proizvodi na našem tržištu

Samo u ovoj godini na području BiH sa tržišta je povučeno 7.909 komada proizvoda, od kojih su 3.502 uništena.

Nadležni organi upozoravaju na sedam vrsta proizvoda koji mogu biti potencijalno opasni za građane: igračke, proizvodi za djecu, električni uređaji, merdevine, lična zaštitna oprema, laserski pokazivači i mašine.

Prema podacima Agencije za nadzor nad tržištem BiH, od 114 neusklađenih modela proizvoda, identifikovano je 46 modela u pobrojanih sedam kategorija. Ovih 46 modela predstavljalo je ozbiljan rizik za potrošače.

Kako su za Fokus.ba istakli iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH, tri godine zaredom kontrolisani su skejtbordi i svi kontrolisani modeli (15 modela) su bili neusklađeni, odnosno 13 modela je predstavljalo ozbiljan rizik za potrošače.

“Najčešće neusklađenosti odnosile su se na slomljenu dasku ili osovinu točkića skejtborda, oštre ivice, gornju površinu daske koja nije protuklizna i označavanje. Većina skejtborda je povučena sa tržišta i uništena uz prisustvo inspektora, dok je manji broj usklađen sa propisanim sigurnosnim zahtjevima i vraćen na tržište”, naveli su za Fokus.ba iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH.

U okviru reaktivnog nadzora dječijih svjetiljki u 2015. godini utvrđeno je da 12 modela (6305 komada) predstavlja ozbiljan rizik za potrošače. U 2016. godini su ponovo kontrolisane dječije svjetiljke i svi kontrolisani uzorci (7 modela – 584 komada) su bili nesigurni za potrošače.

“Na osnovu navedenog, i u 2017. godini kontrolisane su dječije svjetiljke i od 7 kontrolisanih modela 6 je bilo sa ozbiljnim rizikom za potrošače. Utvrdili smo da dječije svjetiljke nisu propisno konstruisane (nedostaje transformator), da je površina poprečnog presjeka provodnika u kablu manja od minimalno dozvoljene i da uređaj nije propisno označen. Tokom aktivnosti nadzora nad tržištem dječjih igračaka na sadržaj ftalata, utvrđeno je da 11 od 19 ispitanih uzoraka igračaka sadrži ftalate u koncentraciji većoj od 0,1% mase plastificiranog materijala. Poslovni subjekti su povukli sa tržišta i uništili 1.273 komada nesigurnih igračaka”, istakli su iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH.

Nadležne inspekcije u BiH preporučuju građanima da prilikom kupovine prije svega provjere informacije navedene na deklaraciji, naziv proizvođača i zemlju porijekla i da ne kupuju proizvode ukoliko nema svih potrebnih podataka.

“Također, potrošači bi trebali i da poštuju preporuke proizvođača o namjeni i korišćenju samog proizvoda. U slučaju da uoče nepravilnosti na proizvodu, potrošači se mogu obratiti nadležnoj inspekciji u opštini ili gradu u kojem se nalaze, kao i republičkoj inspekciji”, kazala je za Fokus.ba Dušanka Makivić, portparol Republičke uprave za inspekcijske poslove RS-a.

Potrošači u Bosni i Hercegovini mogu Agenciji za nadzor nad tržištem podnijeti i prigovor vezan za sigurnost proizvoda. Prigovor se može podnijeti telefonski, emailom, faksom, lično ili online putem obrazca dostupnog na internet stranici Agencije.

Iz ove agencije napominju da je u pogledu porijekla nesigurnih proizvoda, ustanovljeno da najviše nesigurnih proizvoda sa ozbiljnim rizikom za potrošače vodi porijeklo iz Kine.