Prekomjerno poskupljenje parking mjesta

Ne malo bili su iznenađeni korisnici parking prostora kod stambenih objekata u grada kada su nedavno saznali da je od ove godine rezervacija parking mjesta porasla čak za 134 odsto i da na godišnjem nivou iznosi preko 140 KM.Tako je cijena parking mjesta na otvorenom od 15 m2 sustigla cijenu zajedničkog održavanja stanova veličine 45 m2.

Korisnici parking mjesta kod svojih zgrada počeli su prikupljati potpise za peticiju, kako bi intervenisali na potpuno ukidanje cijena za navedena parking mjesta. Sinoć je održana i sjednica Savjeta MZ Centar, kojoj su bili prisutni mnogi građani, koji su imali niz primjedbi na enormno poskupljenje parking prostora kod svojih zgrada.

Bolji poznavaoci prilika su istakli na skupu kako je nezakonito uopšte naplaćivati parking mjesta, jer se podrazumjeva da uz kupljeni stan vlasnicima pripada i prostor za parkiranje vozila.U Horizontali ističu da su predložili poskupljene i da je Općinskko vijeće njihov prijedlog usvojilo. Kako je došlo do tolikog poskupljenja nije poznato, ali se pretpostavlja da je razlog pronađen poslije naredbe o rušenju velikog broja garaža u centru grada, te je ovo bila prilika da se namiri nastala “šteta” usljed rušenja garaža, a na kojem prostoru do danas nakon godinu dana još ništa nije počelo sa izgradnjom.

Na našem snimku vidimo da je na parking mjestima kod stambenih zgrada bio priličan nered, jer se parkiraju mnogi koji tu ne stanuju, mada ima i stanara koji ne rezervišu prostor, već “upadaju” gdje vide da nema vozila, bez obzira da li je uplaćena rezervacija ili NE!Nije jasno ni zašto kod nekih stambenih objekata uopće nema uplata rezervacija, već uz znak zabranjenog parkiranja stoji”osim za stanare zgrade”.

Sinoć su građani imali mnogo primjedbi na vodosnabdijevanje, toplifikaciju grada, higijenu, a podršku u navedenim primjedbama imali su i od načelnika općine Živinice dr.Samira Kamenjakovića.

(Š.G./zivinice.ba)