Premijer Suljkanović svečano otvorio Općinski sud u Srebreniku

Premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović, dopredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Ružica Jukić i načelnik Općine Srebrenik Nihad Omerović simboličnim presijecanjem vrpce svečano su otvorili zgradu Općinskog suda i ozvaničili početak rada novoformiranog suda u Srebreniku. Prve aktivnosti za ponovno osnivanje Općinskog sud u Srebreniku, nakon što je ukinut 2003. godine, počele su Izmjenama i dopunama Zakona o sudovima u Federaciji BiH još 2013. godine.

„Od 2017. kada su pokrenute aktivnosti na stvaranju uslova za početak rada ovog suda, potpisivanjem Protokola između Ministarstva pravosuđa i uprave i Općine Srebrenik pozitivnom energijom i dobrom saradnjom uspjeli smo staviti u funkciju Sud u Srebeniku koji će rasteretiti, do sada nadležni Općinski sud u Gradačcu, za gotovo 10 000 predmeta. Pored toga, nije zanemariv ni broj novootvorenih radnih mjesta“, rekao je ovom prilikom premijer Suljkanović.

Dodao je, da su  u Budžetu Tuzlanskog kantona planirana i sredstva za plaće, naknade i druga materijalna prava za ukupno dvadeset uposlenika kao i za nabavku neophodne opreme što sva dosadašnja izdvajanja podiže na gotovo million KM.

Ministarstvo pravosuđa i uprave finansiralo je rekonstrukciju i adaptaciju stare općinske zgrade u iznosu od 267.656 KM što je 68% vrijednosti ugovorenih radova dok je iz budžeta Općine Srebrenik izdvojeno je 125.956 KM.

Kako je istaknuo Muhamed Vejzović, v.d. predsjednika Općinskog suda Srebrenik u novoformiranom sudu u Srebreniku sistematizirana su 33 radna mjesta, od kojih je trenutno popunjeno 14, među kojima su i četiri sudije. U toku je procedura imenovanja još jednog sudije i prijema većeg broja namještenika, tako da bi novoformirani sud uskoro mogao početi s radom u punom kapacitetu.

Prema riječima općinskog načelnika Nihada Omerovića, formiranjem Suda i nedavnim vraćanjem sjedišta Policijske uprave, Srebrenik je poprimio sve karakteristike savremene gradske sredine.

Prigodnoj svečanosti prisustvovali su predstavnici privrednog i kulturnog života Općine Srebrenik i Tuzlanskog kantona te predsjednici pravosudnih institucija iz susjednih općina.

(fejm.ba)