Preko granice se krijumčari od topljenog zlata do zamrznutih ptica

Da šverceri pokušavaju preko granice ilegalno prevesti sve i svašta, potvrđuju bh. graničari, koji su proteklih godina oduzimali od srebrnih poluga i bajoneta do barskih kornjača i zamrznutih ptica.

Premda kazne za krijumčarenje nisu male, šverceri su hrabri i domišljati.

Tako je početkom avgusta ove godine prilikom izlaska iz BiH na međunarodnom graničnom prelazu Brod državljanin Njemačke na više mjesta u vozilu pokušao prokrijumčariti i te kako vrijedne predmete.

“Prilikom pregleda vozila otkriveno je 12 srebrnih poluga težine 12 kilograma, a u pretincu je pronađeno i 19 srebrnih kovanica. Ovaj državljanin Njemačke lišen je slobode i protiv njega Tužilaštvu BiH podnesen je izvještaj zbog krijumčarenja. Poluge i kovanice privremeno su oduzete”, navodi Jasminka Mujić, viši stručni saradnik u Kabinetu direktora Granične policije BiH.

Misleći da će lakše proći kontrolu na aerodromu u Sarajevu, sredinom jula ove godine jedan Novozelanđanin, koji je bio na letu za Dubai, pokušao je ilegalno prevesti 24 bajoneta, redenik za municiju 7,9 mm i sanduk za nošenje rezervne cijevi za puškomitraljez.

Ipak, službenici Granične policije su zaustavili ovaj pokušaj i prema naredbi tužioca uhapsili Novozelanđanina i protiv njega Tužilaštvu BiH je dostavljen izvještaj zbog postojanja osnova sumnje da je neovlašteno prometovao oružjem i vojnom opremom.

Tokom prethodnih godina domišljati stranci su pokušali prokrijumčariti barske kornjače, tačnije njih 640, 65 litara herbicida furadan, koji spada u prvu grupu otrova, zatim 650 grama topljenog zlata sakrivenog u dvije najlonske vrećice u torbici u ladici ispod vozačevog sjedišta.

Da ljudi stvarno svašta pokušavaju prokrijumčariti, pokazuje i podatak da se 350 komada kamagre, tableta za potenciju, našlo u vozilu jednog bh. državljanina pri ulasku u BiH kod Zvornika, kao i 133,5 kilograma arome i uglja za paljenje nargile, zatim razni antikviteti od istorijskog značaja otuđeni iz Muzeja RS u Banjaluci.

“Prije pet godina pripadnici Jedinice granične policije Gradiška spriječili su krijumčarenje 400 komada različitih zaštićenih vrsta zamrznutih ptica koje su se nalazile u prtljažniku FIAT-a, koje je pokušao prokrijumčariti državljanin Italije. U razgovoru sa našim službenicima, izjavio je da su ptice ulovljene na teritoriji BiH te da ih je imao namjeru prenijeti u Italiju”, ističe Mujićeva.

Očigledno je da ove životinje donose odličan profit, jer su i nekoliko godina ranije policijski službenici spriječili krijumčarenje 430 zamrznutih očišćenih ptica.

Ptice su otkrivene u spremištu za alat prilikom kontrole teretnog vozila bh. registarskih oznaka, kojim je državljanin BiH prevozio ogrjevno drvo.

Zemlja odredišta krijumčarenja zaštićenih ptica uglavnom je bila Italija, s obzirom na to da te ptice u tamošnjim restoranima imaju veliku gastronomsku vrijednost.

(Glassrpske.com)