Pravda za Džanana i Davida u Tuzli, održani protesti i upućena podrška

Više stotina građana okupilo se da bi dalo podršku porodicama ubijenih mladića Dženana Memića i Davida Dragičevića.
Okupljeni su imali priliku potpisati peticiju kojom daju podršku porodici Dragičević u organiziranju protesta na Trgu Krajine u Banjoj Luci i njihovoj borbi za istinu. Već u 18 sati, kada je okupljanje bilo zakazano, formirala su se dva velika reda građana koji su željeli potpisati peticiju.
Među okupljenima je bio je i Muriz Memić, otac ubijenog Dženana, koji se obrati okupljenjima i prenio pozdrave Davida Dragičevića, koji zbog iscrpljenosti nije mogao doći.
– Narod se budi, počelo je po svim gradovima, a okupljanja su izašla i iz BiH, jer su jučer bili protesti u Beču i Mihnenu, planirano je i u Frankfurtu… Ljudi traže istinu, kao što i ja tražim istinu. Od početka tvrdim da je moj sin ubijen, Tužilaštvo Kantona Sarajevo je poturilo druge dokaze. Međutim, ja sada imam sve dokaze i od sada govorim da sam ja glavni tužitelj, a glavna tužiteljica Dalida Burzić se boji svojih dokaza – rekao je Muriz Memić u Tuzli.
On tvrdi da je Tužilaštvo KS skrivalo više od 200 dokaza te da su “poturili” priču o saobraćajnoj nesreći s osam povjerljivih dokaza.
– U saobraćajnoj nesreći nema ništa povjerljivo. Oni štite ubicu i pomagače. Djevojka koja je bila s Dženanom, Alisa Mutap, nju su štitili amnezijom, iako je šest doktora reklo da ona nema amneziju. Ona zna istinu, ali je sada znam i ja i ići ću do kraja. Ova okupljanja mi puno zanče, jer što je više naroda biće im jasnije da neće proći s tim. Moj slučaj nije jedini, imamo i Davida Dragičevića i još koliko njih koji su zataškani – poručio je Muriz Memić.
Studenti završne godine Akademije dramskih umjetnosti u Tuzli priredili su potresan prerformans, koji je privukao veliku pažnju prisutnih. Potom je sa razglasa puštena pjesma Davuda Dragičevića “Klinac iz geta”, koju su okupljeni, s podignutom rukom, nastavili pjevati i nakon što je utihnula muzika s razglasa.
(faktor.ba)