Potrošnja medicinskog kiseonika u BiH uvećana 4 puta: Kakvo je stanje na UKC-u Tuzla?

Zbog pandemije COVID 19 potrošnja kiseonika u zdravstvenim ustanovama u Bosni i Hercegovini uvećana je i do 4 puta, što poziciju kompanije Messer kao jedinog proizvođača medicinskog kiseonika u našoj zemlji čini dosta složenijom. Direktor tuzlanskog UKC-a Vahid Jusufović kazao nam je da ova ustanova nema problema sa medicinskim kisikom, te da su zalihe kisika stabilne.

Usljed povećane potrošnje medicinskog kiseonika zbog rasta broja oboljelih od COVID 19 došlo je do otežanog snadbijevanja zdravstvenih ustanova kiseonikom ističu iz kompanije Messer. Kao jedini proizvođač medicinskog kiseonika u BiH, istakli su da su trenutno prinuđeni da iz inostranstva uvoze veće količine kiseonika, potvrdio nam je direktor ove kompanije.

– Situacija je zaista dostigla jedan nivo gdje mi sa sigurnošću ne možemo da kažemo šta će se dešavati u narednim danima ili sedmicama. Trenutni zahtjevi zdravstevenih ustanova ide preko 4 puta u odnosu na neku normalnu potrošnju. Iz tog razloga se praktično svi mogući izvori medicinskog kisika diljem Evrope pokušavaju na neki način konsolidovati i da se pokuša da, tamo gdje je najkritičnija situacija, da se dostave potrebne količine, kazao nam je Avdo Dedić, direkor kompanije Messer.

Direktor tuzlanskog UKC-a Vahid Jusufović kazao nam je da ova ustanova nema problema sa medicinskim kisikom, te da su zalihe kisika stabilne.

– Oba spremnika na Klinici za plućne bolesti u Slavinovićima potpuno u punom kapacitetu, spremnik centralni kod Klinike za zarazne blesti takođe pun. Ja sam dobio iz medija tu istu informaciju. U kontatku sa ovlaštenim licima kopanije Messer ja nisam dobio informaciju da bi moglo doći do eventualnog prekida kontinuiranog snabdjevanja kiseonikom za našu bolnicu, istakao je Jusufović.

Podsjetimo, zbog pandemije COVID 19 potrošnja kiseonika u zdravstvenim ustanovama u našoj zemlji uvećana je za četiri puta. Nadležni sa UKC-a Tuzla apeluju na građane da poštuju propisane mjere kako bi se epidemiološka situacija stabilizovala.

(RTVTK)Z