Potpisani ugovori za dodjelu sredstava za sufinansiranje mjera smanjanja aerozagađenja Grada Tuzle

U dvorani Kaleidoskop u Tuzli upriličeno je potpisivanje ugovora  sa aplikantima koji ispunjavaju uslove o dodjeli sredstava za sufinansiranje mjera smanjenja aerozagađenja Grada Tuzle.

Putem Službe za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica u januaru ove godine je raspisan deveti put Javni poziv za dodjelu sredstava za sufinansiranje mjera smanjenja aerozagađenja u individuelnim stambenim i individualno-poslovnim objektima na području Grada tuzle. Iz Budžeta Grada Tuzle za 2022 godinu su planirana sredstva u iznosu od 1.400.000 KM za ove namjene.
Kako je istakla Mirela Uljić, pomoćnik gradonačelnika za komunalne poslove,izgradnju i poslove mjesnih zajednica , u januaru je raspisan deveti put Javni poziv za dodjelu sredstava za sufinansiranje mjera za smanjenje aerozagađanja i pristigle su ukupno 552 prijave , a  420 prijava od strane komisije  su ocijenjene kao uredne i potpuno ispunjavaju uslove za dodjelu sredstava, 200 prijava se odnosi na peći na pellet, 36 prijava se odnosi KTP, a ostale prijave njih 184 se odnosi na utopljavanje objekata ili toplotnih pumpi.Oni će biti pozvani da potpišu ugovore naknadno, ali nakon što prođe 45 dana u kojem imaju obavezu da urade energetski pregled objekta ili prethodno moraju da budu izvedeni radovi utopljavanja , naglasila je Mirela Uljić.
Prema riječima Lejle Avdić , predsjednice komisije za provođenje dodjele sredstava za ugradnju toplotnih pumpi u iznosu od 50 posto od vrijednosti pumpe, odnosno maksimalno 5 hiljada KM za toplotne podstanice, isto tako 50 posto od vrijednosti odnosno 4 hiljade KM za peći na pelet maksimalno dvije hiljade i za utopljavanje objekata pet hiljada.
Gradonačelnik Grada Tuzle, Jasmin Imamović ističe, da 1000 objekata više neće koristiti peći na fosilna goriva, imati će peći ekološki prihvatljive i ugradnju kompaktnih podstanice i nabavku i ugradnju kotlova sa isključivim pogonom na drvnu biomasu-peći na pelet. Cilj nam je da se ukinu ložišta na fosilna goriva, da grad bude ekološki lider u državi i regionu.Prošle godine smo imali ovakvih kategorija oko 500 i ove godine očekujemo isto tako.Sa prošlom godinom bismo mogli postati apsolutno prvaci u BiH.Hiljadu objekata više neće ložiti fosilna goriva nego će imati ekološki način zagrijavanja, život će biti kvalitetniji I njima i njihovim susjedima u gradu, naglasio je gradonačelnik Tuzle , Jasmin Imamović.
Piše:

Duška REBIĆ