Petev: Zadovoljan sam pobjedom protiv Rumuna i s četiri boda iz prva dva meča

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine savladala je golom Smaila Prevljaka u utorak na zeničkom stadionu “Bilino polje” reprezentaciju Rumunije rezultatom 1:0 te nakon odigrana dva kola puleni bh. izbornik Ivayla Peteva u grupi 3 UEFA Lige nacija B imaju četiri boda.

 

Četiri boda ima i Finska, koja je  na svom terenu porazila Crnu Goru s 2:0, ali su Finci zbog jednog datog gola više trenutno lideri grupe 3. Finska je, međutim, oba meča igrala kao domaćin, dok je BiH upravo protiv Finske, također golom Prevljaka, u subotu osvojila vrijedan gostujući bod. Uzvrat s Finskom igra se već 14. lipnja, također u Zenici.

“Zadovoljan sam sa tri boda iz ove utakmice, ali i četiri boda iz dvije utakmice. Mislim da smo večeras više zaslužili da pobijedimo, mada je bilo i dobrih i loših stvari. Jučer sam rekao da Rumunija ima dobar tim pa sve što sam jučer rekao, danas se i potvrdilo”, kazao je na press-konferenciji nakon utakmice selektor Petev.

 

Naglasio je kako su bh. igrači ponovo bolje otvorili utakmicu, ali su nekim greškama rivalu dopustili prilike iz kojih ovog puta nisu primili gol pa je za pobjedu bio dovoljan jedan gol u mreži Rumuna.

 

Na pitanje o igri Miralema Pjanića, koji je večeras bio na klupi te ušao u igru na poluvremenu, Petev je kazao kako je bio zadovoljan njegovim nastupom i protiv Finske.

 

“Mire je danas ušao i unio je novu energiju. Puno nam je pomogao i balansirao je neke situacije u veznom redu. Mi smo tim”. podvukao je Petev, koji je naglasio kako pohvale idu na račun tima, a ne njemu.

 

Objasnio je da je Radeta Krunića, uz međusobni dogovor, večeras izostavio iz sastava kako bi ga sačuvao za meč protiv Crne Gore. Kapiten Edin Džeko, koji je na poluvremenu ostao u svlačionici, dobio je, objasnio je Petev, udarac u nogu, koja mu je i otekla. Ipak vjeruje kako će i on biti spreman za Crnu Goru.

 

Rumunski selektor Edward Iordanescu, uprkos dva uvodna poraza, istakao je kako se osjećaju snažno i samopouzdano.

 

“Ako poredimo igru danas i sa Crnom Gorom, mislim da smo igrali bolje u odbrani, a imali smo i nekoliko šansi. Došli smo nakon poraza u Crnoj Gori, nakon čega smo uradili detaljnu analizu te utakmice, ali smo i prostudirali igru BiH. Ovog smo puta željeli promijeniti sistem, jer sam želio dati timu više samopouzdanja, jer smo došli nakon poraza protiv Crne Gore. Mislim da smo mi prvi dali gol, da bismo i pobijedili”,  kazao je Iordanescu.

 

Crna Gora je ostala na tri, a Rumunija bez bodova te bez ijednog postignutog gola nakon odigrana dva kola. Reprezentacija BiH u 3. kolu, koje je na programu u subotu, 11. lipnja,  gostuje kod Crne Gore (20:45 sati), dok će Rumunija u istom terminu igrati protiv Finske prvi domaći meč, kada će imati priliku da popravi slab utisak iz prva dva kola.