Ovogodišnja povelja Hasana Kaimije dodijeljena za životno djelo prof.dr. Hilmi Neimarliji

Devetnaesta Kulturna vjerska manifestacija Dani Hasana Kaimije 2022.održava se u Zvorniku od 6 do 19 juna ove godine u organizaciji Muftijstva tuzlanskog i Medžlisa Islamske zajednice Zvornik.
U povodu Dana Hasana Kaimije održana je press konferencija u Turali-begovom vakufu , na kojoj su saopćeni imena dobitnika ovogodišnje povelje za životno djelo, program Manifestacije , te nazivi knjiga koje su ušle u uži izbor za nagradu Hasana Kaimije.
-Organizacioni odbor Kulturno-vjerske manifestacije „Dani Hasana Kaimije 2022“ je donio odluku da ovogodišnju nagradu Povelju Hasana Kaimije dodijeli prof.dr. Hilmi Neimarliji za njegovo nesebično zalaganje na planu očuvanja duhovnog i kulturnog identiteta Bošnjaka, teritorijalnog integriteta i suvereniteta države BiH.Kao predavač nosilac odgovornih dužnosti , autor je značajnih tekstova, prof.dr. Neimarlija je vođen idejom i osjećanjem integralnog dinamizma islamskog, vjerskog, moralnog, intelektualnog, povijesno vođen uvidima u univerzalnu vrijednost klasičnih muslimanskih ostvarenja jedinstva duhovnih i svjetovnih znanja iskustvenim i mogućnostima bošnjačkog i bosanskog doprinosa susretanja Istoka i Zapada, Islama u Evropi, vjere i humanizma, etike i politike- kazao je predsjednik Organizacionog odbora manifestacije, Vahid ef.Fazlović.
Nagrada Hasana Kaimije dodjeljuje se od 2011 godine bijenalno, jedne godine za najbolje književno djelo, a sljedeće godine za najbolje objavljeno književno djelo, ističe dr.Mensur Husić , potpredsjednik Organizacionog odbora manifestacije , te istakao da su članovi žirija ove godine zaprimili 9 naslova od osam autora.
Žiri u sastavu: dr.Sead Seljubac(predsjednik) dr.Adnan Jahić (član) i dr.Elvir Musić (član) donio je odluku da Nagrada za najbolj djelo koje je prvi puta objavljeno u 2019, 2020 ili 2021  .godine iz oblasti humanističkih i društvenih znanosti dodijeli dr.Šefki Sulejmanoviću za knjigu „Zvornik u osmansko doba“.Knjiga govori o historiji, naslijeđu, baštini i vjerskom životu Zvornika u drugoj polovini 19 stoljeća.
Žiri za izbor najboljih literarnih radova sa predsjednikom žirija Mustafom Muharemovićem je u izbor najboljih radova u kategoriji osnovnih škola objavio imena najuspješnijih.
Prva tri mjesta zauzeli su:
1.Adna Omerović, Prva osnovna škola Živinice
2.Said Šehić, OŠ „Orahovica“ Gračanica
3.Hanija Ahmetagić OŠ „Hasan Kikić“ Gradačac
U kategoriji srednjih škola prva tri mjesta osvojili su:
1.Azra Imamović, Ju MSŠ Živinice, Živinice
2.Ena Imamović, JU Elektrotehnička škola Tuzla
3. Emin Salihović, JU MSŠ Musa Ćatić , Kladanj
U programu 19.Kulturne vjerske manifestacije Dani Hasana Kaimije 2022 godine Mustafa ef.Muharemović je istakao, da će se ovogodišnji bogat program reazlizovati u Zvorniku, Janji, Sapni, Vlasenici, Kalesiji i Tuzli.
Planirane su predavanja o Aliji Isakoviću povodom 90. godišnjice njegovog rođenja i tribina o BiH u književnim djelima Deviša Sušića, promocije knjiga, putopisa, romana, posjete književnika osnovnim školama i izložbe slika i pjesničko veče.
Duška REBIĆ