Potpisani ugovori o dodjeli sredstava za 218 povratnika

U okviru projekta održivog povratka, zaključeni su ugovori sa 218 povratnika o dodjeli finansijskih sredstava. Radi se o sredstvima za nabavku stoke, motokultivatora, sušara za voće, opreme za obrtničku djelatnost, te raznih traktorskih priključaka za koje su povratnici iskazali interes pri apliciranju. Sredstva će nakon potpisanih ugovora dobiti 96 povratnika na području Tuzlanskog kantona i 122 povratnika na području entiteta Republika Srpska. Većina njih živi isključivo od poljoprivrede, te im je ova pomoć kantonalne Vlade izuzetno značajna.

”Aplicirao sam na traktorske priključke, dobio sam 3.500 hiljade KM, puno se zahvaljujem Ministarstvu i svima koji su učestvovali u ovome. To će mi puno značiti u daljem mom radu, jer posjedujem 10 muznih krava u štali, tako da mi je potrebna mehanizacija ta i ovo što sam tražio će mi puno pomoći u daljem poslu” kaže Refik Golić, povratnik iz Banovića

”Aplicirao sam za sredstva za povratnike i evo hvala Bogu dobio sam vrlo neophodna sredstva za proširenje autolimarske radnje, za kupovinu dizalice i ostale opreme koja je potrebna za proširivanje za nešto dodatno da se radi” ističe Almir Tukić, povratnik iz Gradačca.

Sredstva za nabavku stoke dobio je i Aco Bošnjaković iz Požarnice, koji se bavi ovčarstvom.

”Mi smo stvarno istinski povratnici u Požarnici i oni su prepoznali baš istinske povratnike i tako su počeli da rade’. Ja sam tražoo za nabavku sitne stoke 30 koza, pa bi počeo plasman proizvoda od mlijeka, mesa i polako” ističe Aco Bošnjaković, povratnike iz Požarnice.

”Mi smo kroz Rebalans budžeta ova sredstva što se tiče održivog povratka uduplali i vjerujte da su ova sredstva itekako dobro došla povratničkoj populaciji iz razloga ove same globalne situacije i ovih dešavanja koja su pred nama. Ono što je zaista potrebno za narednu godinu i mi ćemo ići s tom projekcijom da iznos bude veći imajući ovu situaciju koja je pred nama i sva ova poskupljenja koja se dešavaju” kaže Mirsad Muhamedbegović, ministar za rad, socijalnu politiku i povratak TK

Na Javni poziv resornog ministarstva pristigle su 374 prijave, od toga 290 urednih aplikacija, ali je Komisija odabrala 218 korisnika grant sredstava. Najveći iznos dodijeljen po projektu je 6. hiljada KM.

 

(rtvslon.ba)