U TK izdvojeno 250 hiljada KM za rekonstrukciju devet predškolskih objekata

Skoro 250 hiljada maraka izdvojeno je iz Budžeta Tuzlanskog kantona za predškolske ustanove. Ovim sredstvima, koje je dobilo devet javnih predškolskih ustanova, bit će rekonstruisani objekti koji decenijama nisu obnovljeni. Sredstva za rekonstrukciju dobila je i JU Dječije obdanište Živinice, u čijim objektima dnevno boravi oko 300 mališana.

”Mi smo dobili 15 hiljada KM i utrošit ćemo ih u rekonstrukciju terasa i zamjenu dotrajale drvene ograde, radi sigurnosti djece. Naša ustanova datira već 52 godine, samim tim možemo kazati da je poprilično dotrajala i da bismo osigurali bolje uslove za našu djecu i uposlenike moramo uložiti značajna sredstva”, kazala jeSabina Andelić, direktorica JU Dječije obdanište Živinice

Oko stotinu hiljada maraka dobila je i Općina Kalesija, a ta sredstva bit će usmjerena za izgradnju prve predškolske ustanove u ovoj općini. Cjelokupan objekat bit će vrijedan oko milion maraka, a dio sredstava izdvojen je iz općinskog Budžeta, dok je dio osigurala i Vlada Federacije. Izgradnja ove ustanove značit će jednostavniji život za roditelje koji imaju djecu predškolskog uzrasta.

”Zaista je ovo od velikog značaja za Kalesiju i sve mlade koji imaju djecu koju su do sada vodili u Tuzlu ili u druge općine na čuvanje. Kalesija postoji 60 godina i mislim da je jedina općina koja nije imala predškolsku ustanovu. Gradit će se ispod restorana Piemonte na jednoj livadi, zemljište je već kupljeno”, rekao je Sead Džafić, načelnik Općine Kalesija.

Dio sredstava iz ovog iznosa bit će usmjeren i na nabavku didaktičkog materijala. Cilj je, kažu iz kantonalnog Ministarstva obrazovanja i nauke, rad sa djecom podići na jedan viši nivo.

”Također, 40 hiljada KM izdvojeno je za opća sredstva, te 60 hiljada KM za nabavku didaktičkog materijala koji je prvi put ove godine izjendačen za javne i privatne ustanove, a kreira se na osnovu broja polaznika”, kazao je Ahmed Omerović, ministar obrazovanja i nauke TK.

U posljednjih nekoliko mjeseci, resorno kantonalno ministarstvo, uložilo je više miliona maraka u različite projekte s ciljem poboljšanja standarda u obrazovnim ustanovama.

”Milion i 200 hiljada smo izdvojili za Muzičku školu, 500 hiljada za projektnu dokumentaciju za Kampus Univerziteta, te osam miliona maraka sada je u postupku preko Njemačke razvojne banke kako bismo u potpunosti obnovili pet školskih objekata na području TK. Radimo i na tome da obezbijedimo kredit da u smislu energetske efikasnosti obnovimo sve javne objekte”, dodaje Omerović.

Iz resornog Ministarstva najavljuju da će u narednom periodu biti završeno nekoliko ranije započetih projekata, među kojima je i program vrijedan 500 hiljada KM, za stipendiranje posebno nadarenih učenika i studenata u Tuzlanskom kantonu.