Pola godine zatvora bivšoj direktorici Hotela Tuzla zbog zloupotrebe ovlasti u privrednom poslovanju

Općinski sud Tuzla je po optužnici Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona donio osuđujuću prvostepenu i nepravosnažnu presudu za Amaliju Simić (54) iz Tuzle i pravno lice d.d Hotel Tuzla zbog produženog krivičnog djela zloupotreba ovlasti u privrednom poslovanju. Amaliji Simić je izrečena kazna zatvora u trajanju od šest (6) mjeseci, dok je pravnom licu Hotel Tuzla izrečena novčana kazna u iznosu od 10.000 KM.

Također, presudom se od Hotela Tuzla, po pravosnažnosti presude,  oduzima imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u iznosu od oko 160.000 KM.

Podsjećamo, optužnicom se Amalija Simić tereti da je,  dok je obavljala funkciju direktorice d.d Hotel Tuzla, u periodu od 2008. do kraja 2013. godine iskoristila svoj službeni položaj i ovlašćenja, tako što je donosila odluke da se sredstva prikupljena po osnovu obračunate i naplaćene boravišne takse, a što je ukupno za navedeni period bio iznos od oko 220.000 KM, ne uplaćuju na račun Turističke zajednice TK, nego da se novac koristi za poslovanje Hotela Tuzla, postupajući tako suprotno Uredbi o boravišnim taksama FBiH.

Postupajući po njenim odlukama i nalozima uposlenici su novac od boravišnih taksi podizali i uplačivali u blagajnu hotela,  odakle je vršena isplata za različite troškove poslovanja, dok je samo dio naplaćenih boravišnih taksi u iznosu od oko 60.000 KM uplaćen na račun Turističke zajednice TK.

Na taj način je pribavljena protivpravna imovinska korist d.d Hotel Tuzla u iznosu od oko 160.000 KM.

(fejm.ba)