Pokretanje vlastitog biznisa – promjena u životu mlade Teočanke

Pokrenuti vlastiti biznis i ostvariti uspjeh u vrlo kratkom periodu nije lagan zadatak, pogotovo ako se ta aktivnost pokreće u maloj lokalnoj sredini, kakav je Teočak. No, u svojoj nakani i ostvarivanju zacrtanog cilja uspjela je Asmira Avdić-Durmić, mlada osoba iz ovog mjesta. Prije nekoliko mjeseci otvorila je frizerski salon, a za kratko vrijeme ”privukla” brojne klijente.

Na ovaj korak se odlučila, kako sama kaže, u želji da promijeni nešto u svom životu. Obzirom da je udata, a da su i muž i ona bili nezaposleni, odlučili su da bi najbolja opcija bila otvaranje takvog salona, jer je Asmira po zanimanju frizer. To je ujedno značilo i otvaranje radnog mjesta. U ovoj godini aplicirala je na Program sufinansiranja samozapošljavanja ”Start up” putem Federalnog zavoda za zapošljavanje, prošla je na programu i krenula sa radom.

Podrška uposlenika Biroa Teočak

Obzirom da je Asmira bila aktivni tražilac posla i da je imala volju i želju za radom, podršku joj je pružio uposlenik Službe za zapošljavanje TK – Biro Teočak Senajil Husić, zajedničkim snagama su aplicirali na navedeni Program, te prikupili potrebnu dokumentaciju. Inače, ova mlada žena je 2013. godine završila srednju školu, stekla zvanje frizer, nakon čega se prijavila na evidenciju Službe za zapošljavanje. U tom periodu, odlučila je obaviti i takozvanu praksu, pa je volontirala u frizerskom salonu na području svoje općine. Također je i dalje tražila zaposlenje. I na kraju, odlučila se za već pomenuti korak i pokretanje vlastitog biznisa.

”Program ‘Start up’ u mom slučaju traje godinu dana, odnosno dobila sam podršku, kao i ostali, na taj period. Međutim, već sada je sigurno da ovo neće biti samo na godinu dana, otvorila sam frizerski salon kako bi imala egzistenciju u budućnosti. Program je uistinu dobro došao, posebno mladim ljudima, koji jednostavno moraju raditi i truditi se kako bi mogli opstati u životu”, kaže ova vrijedna mlada osoba.

Potrebno se dodatno zalagati i truditi

Posao je kaže zanimljiv, malo je drugačije u odnosu na ono kad je bila na praksi. Ovo je sad njeno lično i potrebno je, još se više zalagati i truditi. Osmijeh na licu zadovoljnih klijenata je ono što je posebna draž ovog posla, naglašava ona.

Za sada radi u iznajmljenom skromnom prostoru u centru ovog mjesta, a optimistična je i za naredni period. Prvenstveno je želja da dobro radi svoj posao, a da povremeno i širi ono što je započela.

Težnja za bolje sutra

Asmira treba da bude primjer i dokaz svim mladima ljudima da se upornost i zalaganje, težnja za bolje sutra, mogu ostvariti. To je zapravo i njena poruka za sve one koji su trenutno nezaposleni i ne vide izlaz iz svoje situacije.

(Nezavisni.ba)