Pojeftinilo pileće meso u BiH

Kako je potvrdio Edin Jabandžić, potpredsjednik Koordinacije udruga peradara BiH, proteklih je dana cijena piletine pala za 10-ak posto, a na taj pad najviše je utjecao uvoz jeftine piletine iz Turske

 

Iako su peradari i prerađivači pilećeg i purećeg mesa od početka godine najavljivali rast cijena, malo je ko od potrošača očekivao ovakva poskupljenja

 

Za razliku od prošlogodišnjih 8,50 KM, cijena pilećeg filea u pojedinim trgovinama proteklih dana iznosila je više od 16 KM, što za veliku većinu bh. građana predstavlja luksuz.

 

Kako je nedavno potvrdio Edin Jabandžić, potpredsjednik Koordinacije udruga peradara BiH, proteklih je dana cijena piletine pala za 10-ak posto, a na taj pad najviše je utjecao uvoz jeftine piletine iz Turske.

 

” Do pada cijene pilećeg mesa došlo je mahom zbog uvoza jeftine piletine iz Turske koja se ovdje sortira, nakon čega završava na policama trgovina. S druge strane, žitarice, kao najvažniji input proizvodnje, nisu pojeftinile ni feninga te su njihove cijene abnormalno visoke” rekao je Jabandžić.

 

Kada je riječ o cijenama koje bh. građane očekuju u budućnosti, Jabandžić je rekao kako je to vrlo nezahvalno prognozirati s obzirom na to da BiH nema vlastitu proizvodnju žitarica.

 

“Nažalost, BiH nema vlastitu proizvodnju žitarica i potpuno smo ovisni o stranom tržištu i globalnim kretanjima ” kazao je Jabandžić dodajući da ni odobreni uvoz kukuruza iz Srbije nije puno olakšao domaćim proizvođačima jer cijene žitarica nisu smanjene.

 

I Đuro Cvijić, predsjednik Udruge peradara, smatra da u budućem razdoblju neće doći do značajnog pojeftinjenja pilećeg mesa.

 

” Cijena pilećeg mesa žive vage trenutno je oko 3 KM po kilogramu, a kad se na to obračuna klanje, obrada, radnici i sve drugo što prati proizvodnju do trenutka prodaje, jasno je kako maloprodajna cijena ne može biti znatno niža nego što je sada” kazao je Cvijić.

 

Iz Perutnine Ptuj su za navedeni medij kazali da će, ako dođe do snižavanja cijena sirovina, doći i do dodatnog pada cijene gotovih proizvoda.

 

Podsjetimo, kukuruz, osnovna žitarica za proizvodnju stočne hrane, u februaru je lani po toni stajao 330 KM, dok je u prvom maju januara ove godine njegova cijena skočila na čak 730 KM. No, osim cijene, glavobolju peradarima, kažu, zadaju i problemi s nabavom sirovine.