Nema zakonskih prepreka za usvajanje zakona o minimalnoj plati

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) smatra da ne postoje nikakve zakonske ili bilo koje druge prepreke za donošenje zakona o minimalnoj plati.

 

Inflacija koja je zahvatila i BiH, svakodnevna poskupljenja i sve lošiji ekonomski i finansijski položaj radnika, kako su naveli, najbolji su pokazatelj neophodnosti usvajanja tog zakona.

 

To je činjenica, ističu iz SSSBiH, i svako stavljanje upitnika iznad zakona o minimalnoj plati predstavlja pokušaj unošenja smutnje i želju da se odgodi zakonsko reguliranje minimalne plate u Federaciji BiH. Time se radnici žele i dalje prepuštati (ne)milosti poslodavaca, tretirati kao moderno roblje i ostaviti na dnu ljestvice, kada su u pitanju plaće ne samo u Europi, već i u svijetu.

 

“Vjerujemo da će zastupnici Federalnog parlamenta ostati imuni na ove pokušaje i da će u najkraćem roku izglasati zakon o minimalnoj plati u iznosu od 1.000 KM, a za šta se Savez samostalnih sindikata BiH bori i zalaže posljednjih nekoliko godina”poručuju iz SSSBiH.

 

Podsjećaju da Institut minimalne plate postoji već 130 godina, u više od 100 država svijeta. U Evropskoj uniji 20 od 27 država ima zakon o minilmalnoj plati. Zakon o minimalnoj plati ima i Njemačka, iako ima 90 posto pokrivenost radnika kolektivnim ugovorima.

 

Podsjećaju, da konvencija Međunarodne organizacije rada (MOR) o minimalnim platama jasno precizira da one imaju zakonsku snagu, te da Zakon o radu u članku 87. govori o najnižoj plati koja se utvrđuje na osnovu najniže cijene rada, a najniža cijena rada se utvrđuje kolektivnim ugovorom.

 

” Najniža cijena jeste najmanja novčana vrijednost najmanje jedinice rada, a to je radni sat. Iz takve formulacije proizilazi da je najniža plata obračunska kategorija, za razliku od minimalne plate koja je zašitna kategorija, odnosno prag ispod kojeg nijedan poslodavac ne bi mogao isplatiti platu” naglašavaju iz SSSBiH.

 

Također, dodaje se, Ustavom Federacije BiH je propisana jasna nadležnost Federacije za ekonomsku i finansijsku politiku, uključujući i donošenje odgovorajućih propisa iz te oblasti. Zakon o minimalnoj plaći SSSBiH definitivno smatraju takvim propisom.

 

“Savez samostalnih sindikata BiH se zalaže za smanjenje poreskog opterećenja plata i to daleko većeg nego je predviđeno u prijedlogu Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak, jer za to postoji prostor, ali na način da se ostvarene uštede usmjere u primanja radnika, a ne džepove poslodavaca. No, bez jasne zakonske obveze to se neće dogoditi – saopćeno je iz  SSSBiH