Pojačani inspekcijski nadzori radi suzbijanja sive ekonomije

Na poziv direktora Federalne uprave za inspekcijske poslove Anisa Ajdinovića, u sjedištu Uprave održan je sastanak direktora i predstavnika Federalne i kantonalnih uprava za inspekcijske poslove Unsko-sanskog, Zeničko-dobojskog, Tuzlanskog, Posavskog, Zapadno-hercegovačkog, Bosanskopodrinjskog, Kantona 10 i Kantona Sarajevo i predstavnika Ministarstava zdravstva, rada i socijalne skrbi Hercegovačko-neretvanskog kantona, u kojem nije formirana kantonalna uprava za inspekcijske poslove.

Na sastanku su analizirani podaci iz izvještaja o izvršenim zajedničkim inspekcijskim nadzorima u toku 2018. godine, te dogovorena daljnja dinamika vršenja pojačanih inspekcijskih nadzora u okviru suzbijanja sive ekonomije, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Nadzori su realizovani u organizaciji Federalne uprave za inspekcijske poslove putem mještovitih timova federalnih i kantonalnih inspektora.

Rezultati, kao i uspostavljena saradnja i koordinacija na terenu su ocijenjeni pozitivnim, te je potvrđena opredijeljenost da se inspekcijske aktivnosti usmjerene na borbu protiv sive ekonomije, naročito suzbijanja rada ‘nacrno’, rada bez odobrenja nadležnog organa i neizdavanja fiskalnih računa, nastave u kontinuitetu, u skladu sa zaključkom Vlade FBiH.

U tom kontekstu je i za 2019. godinu utvrđen i prihvaćen Plan rada pojačanih inspekcijskih nadzora za period mart-juli 2019. godine.

Dogovoreno je da Federalna uprava za inspekcijske poslove i ubuduće inicira prema resornim ministarstvima i drugim nadležnim organima izmjene i dopune zakonskih i podzakonskih akata, shodno uočenim nedostacima u materijalnim propisima koji se odnose na borbu protiv sive ekonomije i druge oblasti rada.

Direktor Ajdinović je informisao predstavnike kantonalnih uprava za inspekcijske poslove o komunikacijskim aktivnostima institucija FBiH pod sloganom “Prijavi me, ohrabri me”, a kojea imaju za cilj smanjenje obima sive ekonomije u Federaciji Bosne i Hercegovine, te naglasio važnost svih vidova borbe protiv sive ekonomije.

(RTV Slon/fena)