Prvostepena presuda: Za “porodični biznis” sa drogom grupi iz Kalesije više od 13 godina zatvora

Vijeće Kantonalnog suda Tuzla je po optužnici ovog Tužilaštva donijelo i objavilo osuđujuću prvostepenu i nepravosnažnu presudu za šest članova grupe koju je organizirao Admir Jusufović iz Kalesije, a zbog krivičnog djela neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, i izreklo im ukupnu kaznu zatvora u trajanju od 13 godina i 8 mjeseci.

Admir Jusufović, kao organizator ove grupe koja se bavila prodajom različitih narkotika, je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od četiri ( 4) godine i deset (10) mjeseci, dok je Demir Jusupović osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od četiri (4) godine i šest (6) mjeseci. Njima se uz pomenuto krivično djelo optužnicom na teret stavlja i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija.

Ostalim članovima ove grupe, Aldinu Jusupoviću, Smilji Čančarević, Feridu Jusupoviću i Almi Ćatibušić, su izrečene kazne zatvora u trajanju od po jednu (1) godinu i jedan (1) mjesec.

Podsjećamo, optužnicom ovog Tužilaštva se terete da je Admir Jusufović organizirao grupu unutar svoje porodice, u kojoj su bili i pomenuti, te da je u periodu od jula 2017. godine do aprila 2018. godine od određenih osoba iz Sokoca, i na drugim lokacijama, nabavljao veće količine opojnih droga canabis (marihuana), heroin, kokain, amfetamin-speed i MDMA-extazy. Narkotike je predavao ostalim članovima, koji su imali različite uloge u grupi, te su drogu vagali, prepakivali i prodavali većem broju osoba na području Kalesije i drugih mjesta u Tuzlanskom kantonu.

Pripadnici Sektora kriminalističke policije, Odjeljenja za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga, su po nalogu Tužilaštva i uz naredbu Kantonalnog suda Tuzla 9. aprila 2018. godine izvršili pretrese na šest lokacija u Kalesiji i na jednoj lokaciji u Tuzli, nakon čega su ove osobe lišene slobode. Prilikom pretresa je pronađena određena količina amfetamina, veći iznos novca, dva pištolja, te drugi predmeti koji su služili ili koji potiču iz izvršenja krivičnih djela

Nakon 10 mjeseci provedenih u pritvoru, Kantonalni sud Tuzla je svim optuženim osobama ukinuo ove mjere, uz obrazloženje da nakon izricanja prvostepene presude pritvor nije neophodan za nesmetanje vođenje daljeg krivičnog postupka.

Tužilaštvo će sačekati prijem pismenog otpravka presude te će se najvjerovatnije izjaviti žalba Vrhovnom sudu FBiH, te također i žalba na odluku o ukidanju mjere pritvora – saopšteno je iz Kantonanog tužilaštva TK.

(nezavisni/ Tuzlainfo.ba)