‘Pod lupom’ će imati nestranačke posmatrače na izborima u Doboju i Srebrenici

Nakon što je Centralna izborna komisija BiH (CIK BiH) donijela odluku o raspisivanju i održavanju ponovljenih izbora za gradonačelnika Grada Doboj i Skupštinu Grada Doboj, te načelnika općine Srebrenica i Skupštinu Općine Srebrenica, Koalicija za slobodne i poštene izbore „Pod lupom“ je započela s aktivnostima organizacije nestranačkog posmatranja ponovljenih izbora u Doboju i Srebrenici.

Iz Koalicije „Pod lupom“ podsjećaju da je na dan održavanja redovnih, poništenih Lokalnih izbora 2020. godine u Doboju, njihovim akreditovanim nestranačkim posmatračima bilo onemogućeno posmatranje izbornog procesa, što je Centralna izborna komisija BiH navela i kao jedan od razloga za poništenje izbora u Doboju.

– Zabrana pristupa akreditovanim posmatračima predstavlja direktno kršenje Izbornog zakona BiH. Ponovljeni izbori su prilika da se proces glasanja u Doboju i Srebrenici održi u skladu s izbornim pravilima – izjavio je projekt-menadžer Koalicije „Pod lupom“ Dario Jovanović.

Po njegovim riječima, Koalicija „Pod lupom“ će nastojati da na svakom biračkom mjestu u Doboju i Srebrenici bude po jedan nestranački posmatrač „što će biti značajan doprinos osiguravanju slobodnih i poštenih izbora.“

Koalicija „Pod lupom“ će za ponovljene izbore u Doboju i Sreberenici pratiti otvaranje i uređenje biračkih mjesta, proces glasanja, zatvaranje biračkih mjesta, brojanje glasova, izlaznost i rezultate za izbor gradonačelnika Grada Doboja i načelnika Općine Srebrenica.

Posmatrači Koalicije „Pod lupom“ će pratiti sve potencijalne pojave izbornih nepravilnosti koje će pokušati biti otklonjene da bi se izborni proces odvijao neometano i u skladu sa zakonom – navodi se u saopćenju Koalicije „Pod lupom“.

O cijelom izborom procesu javnost će biti informirana putem saopćenja za javnost, konferencija za medije i društvenih mreža.

Iz Koalicije „Pod lupom“ podsjećaju da građani i građanke mogu prijaviti sve uočene izborne nepravilnosti besplatnim pozivom na broj telefona 080 05 05 05 ili putem online obrasca ‘prijavi izbornu neregularnost’ na web stranici Koalicije „Pod lupom“.