Trikovi koji pomažu da spriječite magljenje naočara dok nosite masku

Do magljenja naočara dok nosite zaštitnu masku dolazi zbog kondenzacije, a to se najčešće događa kada iz hladnijeg prostora uđete u neki topliji. Uz to, naočare se mogu zamagliti i kada izdahnemo topli vazduh koji dolazi u kontakt s naočarima.

Međutim, postoji nekoliko trikova uz koje možemo da riješimo ovaj problem.

Pranje naočara

Prije nego što stavite naočare, operite ih blagim deterdžentom ili tekućim sapunom pa ih ostavite da se osuše na vazduhu. Ako ste u žurbi, možete ih obrisati mekom krpom.

Istraživači su utvrdili da će na naočarima ostati tanki sloj molekula sapuna, stvarajući prozirnu prevlaku koja inhibira stvaranje magle.

Namještanje naočare

Možete pomjeriti naočare na donji dio nosa tako da više vazduha može da struji između naočara i maske. Druga opcija je da nosite naočare preko gornje ivice maske.

Maramice protiv zamagljivanja

Ako želite brzu i praktičnu metodu, možete kupiti maramice koje sprečavaju magljenje naočara. Neke od njih su namijenjene za jednokratnu upotrebu, a neke su presvučene tkaninom od mikrovlakana, pa se mogu ponovo koristiti, prenosi N1.

Sprej

Možete koristiti i sprejeve koji sprečavaju stvaranje magle. Ovi sprejevi stvaraju prozirni film, zahvaljujući kome se ne stvara magla na naočarama. Takve vrste sprejeva koriste se i za ronilačke maske i sličnu opremu.

Kvačice za nos

Ako vam se naočare magle prilikom nošenja maske, to može biti zato što vam maska ne odgovara pa biste mogli potražiti masku koja ima kvačicu za nos.

Ova kvačica će omogućiti da vam maska pravilno prijanja na lice i spriječiće protok toplog daha do naočara.

Ako ne možete naći običnu kvačicu za nos, u masku možete ušiti i spajalicu ili samoljepljivu silikonsku kopču, koja će takođe imati istu funkciju, piše Healthline.