GKVS „Jedinstvo“ Tuzla – Što više sanjaš, dalje dosežeš

Dugogodišnjim bavljenjem plivanjem i treniranjem ovog sporta, izrodila se ideja o osnivanju vlastitog kluba. Uz volju i iskustvo trenera, nastade gradski klub vodenih sportova „Jedinstvo“. Od samog početka postižu zapažene rezultate, kako u takmičarskom dijelu, tako i u  školi plivanja.

Gradski klub vodenih sportova „Jedinstvo“ osnovan je 2013. godine. sa ciljem promocije vodenih sportova.

Osnivači su višestruki rekorderi i državni prvaci u plivanju koji imaju dugogodišnje trenersko iskustvo u radu sa svim dobnim uzrastima.

Bavljenje plivanjem, kao sportskom aktivnosti, ali i rekreativno, pozitivno utiče na zdravlje, kako kod djece, tako i odraslih. Stoga se bavljenjem ovim sportom preporučuje svim uzrastima.

-Na samom početku, djeca i naravno roditelji, prepoznali su kvalitet našeg rada. Počeli smo sa četiri trenera i nekoliko djece, a nakon toga taj broj je rastao i dostizao do oko 30-ak polaznika. Neki od članova su kod nas prešli iz drugih klubova, što govori da smo svojim kvalitetnim i predanim radom, stekli povjerenje roditelja, ali i simpatije kod djece.  Prve sezone bili smo najuspješniji klub iz Tuzle na državnom prvenstvu. Mogu reći da sam ponosan na njih, kazao nam je Boris Novak, suosnivač i trener GKVS „Jedinstvo“, te dodaje da imaju odličnu saradnju sa Gradom Tuzla, ali i bazenom Hotela Tuzla.

Većina djece u ranoj dobi, uči da se održava na vodi, da je se ne plaši, ali i pokazuju spremnost da se sami opuste i uče samostalno plivati. Škole plivanje i iskusni treneri na samom početku nastoje djecu osloboditi straha. Kako kaže jedan od trenera i osnivača ovog kluba – Boris Novak, zanimljiva je činjenica da većina djece koja pokazuju najveću dozu straha prema vodi i plivanju, s vremenom postižu i najbolje rezultate.

Djeca su uvijek zainteresovana za plivanje i brćkanje. Čak i kad nisu za to, uvijek se predomisle, uđu u vodu, jedva čekaju da probaju, da rade sa daskom i spužvom, priča Novak.

Prilikom odabira sportske rekreacije, roditelji su ključni u tome. Oni su ti koji odlučuju da li će se dijete baviti ovim sportom ili ne. Prema riječima trenera Novaka, do sada su pokazali interesovanje, ali i povjerenje prema njihovom klubu i načinu rada.

-Svi polaznici koji uspješno završe školu plivanja, dobiju preporuku da se nastave baviti plivanjem u takmičarskom pogonu. Većina njih pristaje i nastavlja se takmičiti. Za takmičenja su raspoređeni prema kategorijama prema godištima. Najmlađi su do deset godina u muškoj i osam godina u ženskoj kategoriji.

Nakon toga kategorije idu sve po dvije godine: muški od 12, 14, 16, 18,  20 godina i preko. Isto to važi i za djevojčice, dodaje Novak.

Neki od najuspješnijih plivača u Bosni i Hercegovini, svoje prve plivačke „korake“, napravili su upravo u GKVS „Jedinstvo“. Prve godine od osnivanja, kako ističe trener Novak, uspjeli su oboriti nekoliko državnih rekorda.

Prije svega, moram pomenuti Adija Mešetovića, koji je do danas jedan od najuspješnijih takmičara koji  je bio naš član. Nakon toga promijenio je klub i nastavio se baviti plivanjem u drugom gradu i državi. Jedan je od kandidata za naredne olimpijske igre. U naš klub, došao je i Hajder Ensar, koji je  predstavnik sa olimpijskih igara 2012. godine. S nama je trenirao više od godinu dana, a onda je napravio pauzu da bi mogao da se bavi svojim poslom, ističe Novak.

Nakon odlaska starijih plivača, kako ističe Novak, desila se smjena generacija. Sada, osim Bakira Babovića nemaju nekog novog rekordera.

-Postoji mnogo djece koja su sve bliže i bliže tim rekordima… koji redovno osvajaju medalje, kako na mitinzima, tako i na državnim prvenstvima, dodaje Novak.

Prema riječima trenera Novaka, očekivanja za naredni period su velika. Prvenstveno očekuju da njihova najmlađa grupa počne osvajati mnogo više medalja. Perspektivnih plivača  je mnogo.

Imamo dvoje iznimno perspektivnih plivača: Adrian Aba i Almira Subašić, koji su među najboljim u državi  u svojoj konkurenciji. Na svakom mitingu se bore za najboljeg takmičara/ku u svojoj kategoriji.

Kao i u svakoj sportskoj aktivnoosti, tako i u plivanju, za dobre rezultate je potrebno mnogo treniranja, odricanja i upornosti. Dosadašnji rezultati pokazuju da su djeca iz ovog Kluba spremna da daju svoj maksimum, postignu i odbrane titule najboljih.

                                                                                      M.Biščić