Počinje 23. svjetsko prvenstvo za rukometašice

U njemačkim gradovima Trieru, Bietigheim-Bissingenu, Oldenburgu i Leipzigu sutra počinje 23. svjetsko prvenstvo za rukometašice.

Na prvenstvu, koje se završava 17. decembra, učestvuju 24 reprezentacije raspoređene u šest grupa.

U A-grupi (Trier) će nastupiti Rumunija, Francuska, Španija, Angola, Slovenija i Paragvaj, u B-grupi  (Bietigheim-Bissingen) Norveška, Mađarska, Švedska, Poljska, Češka i Argentina, u C-grupi (Oldenburg) Rusija, Danska, Crna Gora, Brazil, Tunis i Japan, te u D-grupi (Leipzig) Holandija, Njemačka, Srbija, Kina, Južna Koreja i Kamerun.

Nakon prvog dijela takmičenja po četiri najbolje reprezentacije iz sve četiri grupe nastavit će takmičenje u osmini finala, dok će petoplasirane i šestoplasirane ekipe svoje nastupe nastaviti u tzv. Predsjedničkom kupu.

Sve utakmice osmine finala, četrvtfinala i Predsjedničkog kupa će se igrati u Magdeburgu i Leipzigu, dok će se susreti za medalje i konačni plasman igrati u Hamburgu.

Pored finalista s prošlog SP-a u Danskoj, Norveške i Holandije, u krug favoritkinja još se ubrajaju selekcije Francuske i Danske, a šanse za visok plasman još imaju Rusija, Njemačka, Švedska, Rumunija i Španija.

Na dosadašnjim prvenstvima najuspješnije su bile rukometrašice Rusije koje imaju četiri naslova svjetskih prvakinja (2001., 2005., 2007. i 2009.), Norvežanke su bile najbolje tri puta (1999., 2011. i 2015.), dok je  po jednom slavila Mađarska, Francuska, Danska, Rumunija, Njemačka, Južna Koreja i Brazil.

Prije geopolitičkih promjena osamdesetih i devedesetih godina prošlog stoljeća po tri puta su slavile rukometašice Sovjetskog Saveza i Istočne Njemačke, te po jednom Jugoslavije i Čehoslovačke.

(Fena)