Počelo intervjuisanje kandidata za policijskog komesara MUP-a TK-a

Nezavisni odbor Skupštine Tuzlanskog kantona je započeo intervjuisanje kandidata za izbor policijskog komesara MUP-a Tuzlanskog kantona. Najozbiljniji kandidati za budućeg komesara MUP-a Tuzlanskog kantona jesu Fadil Šljivić, aktuelni komesar, i Dževad Korman, načelnik Sektora uniformisane policije. Prvi je intervjuisan komesar Fadil Šljivić, koji očekuje novi mandat. Kako navodi, za sve četiri godine ocijenjen je najboljom ocjenom, objavila je FTV.

Predsjednik Skupštine Senad Alićje potvrdio je za FTV da je nakon raspisivanja konkursa razgovarao s komesarom Šljivićem, ali je optužio bivšeg premijera Begu Gutića da je, navodno, lobirao da većina članova Nezavisnog odbora glasa za Šljivića: “Ja sam u najboljoj namjeri sugerisao to komesaru i rekao da nisam zadovoljan njegovim radom – to je istina. Premijer Bego Gutić je lično u to vrijeme pozivao članove Nezavisnog odbora i pokušavao lobirati”.

Bivši premijer Bego Gutić je također potvrdio da je razgovarao s članovima Nezavisnog odbora,ali je optužio Alića i predsjednika Nezavisnog odbora Zijada Bećića da, navodno, vrše pritisak na članove Nezavisnog odbora da glasaju za Dževada Kormana, koji ima podršku aktuelne Vlade i novoformirane skupštinske većine.

“Razgovarao sam s nekoliko članova Nezavisnog odbora koji su mi iznijeli svoja mišljenja i upoznali s pritiscima na njih od strane predsjednika Skupštine i predsjednika Nezavisnog odbora – Bećić je razgovarao s nekoliko članova Nezavisnog odbora, nudio im određene ustupke”, ističe Gutić.

Najveći propust aktualnog komesara, tvrdi Alić, jeste to što nije suspendovao šefa svog kabineta Mersudina Ferizovića, koji je osumnjičen zbog zloupotrebe položaja, te velikog broja slučajeva suspendiranih policajaca koji su godinama na platnom spisku MUP-a, bez obzira na to što su počinili ozbiljne povrede radne dužnosti. Gutić, pak, smatra da je Korman loše rješenje jer će, prema njegovim riječima, nastaviti upravljati MUP-om pod direktnim utjecajem ministra Huseina Topčagića, Senada Alića i Mirsada Kukića, navodi FTV.

(FTV)