„Dan ružičastih majica“- Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja

U trećoj sedmici mjeseca februara obilježava se Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja u školama pod nazivom Dan ružičastih majica.

Naime, ideja je nastala kao znak protesta zbog incidenta koji se desio u jednoj školi. Sve je počelo u Kanadi kada je dječak u znak podrške svojoj majci oboljeloj od karcinoma na prvi dan škole obukao ružičastu majicu. Vršnjaci su ga ismijavali i psihički i fizički zlostavljali. Nakon toga u znak solidarnosti prema zlostavljanom dječaku veliki broj vršnjaka takođe je obukao ružičaste majice.
Od tada, ružičasta majica postala je simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja i postale su prepoznatljiv simbol inicijative i međunarodno prepoznate godišnjice prevencije vršnjačkog nasilja u školama.

Oko 43% djece u osnovnim školama, te 29% učenika srednjih škola u BiH, iskusio je neku vrstu vršnjačkog nasilja. Zabrinjavajuće je da je ovaj broj u porastu.

Udruženje “Zemlja djece u BiH” Tuzla ovaj značajni datum obilježit će realizacijom preventivnih radionica na temu vršnjačkog nasilja za učenike predmetne nastave u OŠ “Mramor” na dan 22.02.2018. godine u 10h. Učenicima će biti podijeljene sveske i majice sa porukom „Budi drug, budi cool“ kao simboličan znak borbe protiv vršnjačkog nasilja.

(zivinice.ba)