Počela Sedmica gitare Tuzla Guiter Week

U Hrvatskom kulturnom centru Tuzla počela je Sedmica gitare, Gutar Week uz otvaranje koncertom Sanela Redžića,Tuzlaka jednog od najperspektivnijih gitarista mlađe generacije , koji živi i radi u Weimaru u Njemačkoj. Uz bogat program planirane su četiri koncerta, Intenzivne majstorske radionice u vidu individualnih i grupne nastave, svakodnevno skupno vježbanje, dani graditelja gitare, orkestar gitare, te slobodne aktivnosti na Kompleksu Panonskih jezera Tuzla.
Učesnici će pohađati radionice uz predavače :Sanel Redžić(BiH Njemačka), Vojislav Ivanović(BiH), Srbija, Tal Huzwitz(izrael, Njemačka, Poljska)Đani Šehu (BiH) i Elvis Sivčević (BiH).
Prvog dana koncerta klasične muzike je uživala publika u punoj Sali Hrvatskog kulturnog centra Tuzla u predstavljanju Sanela Redžića , koji je izveo nekoliko numera, a na repertoaru 2.avgusta u 20: 30 sati je koncert prof.gitare iz Sarajeva , Đanija Šehua, te mladog gitariste iz Beograda Pavla Filipovića.
Trećeg dana 4.avgusta u 20:30 sati će se odžati Večer kamerne muzike uz dvije umjetnice, van gitariskog svijeta, Vedrane Šimić, solopjevačice i Andree Nikolić, violinistice.
5.i 6 avgusta u 19 sati će se predstaviti graditelji gitare(Slavko Mrdalj, Tarik Sari i Zoran Kuvač) koji će prezentovati svoje ručno izrađene instrumente i staviti ih na raspolaganje učesnicima za testiranje, a zainteresovani imaju priliku doznati iskustva graditelja vezanih za cijeli proces izrade ovakvih instrumenata.
Uz Sedmicu gitare „Tuzla Guitar Week“ je predstavljen katalog u kojem su predstavljeni učesnici ovog događaja, a u kojem je zabilježeno da je i poznati virtuoz gitare Sanel Redžić uz veliki repertoar koji se sastoji od muzike baroka, pa sve do moderne muzike, stvorio važno  ime na internacionalnoj sceni.
Sanel Redžić je rođen 25 jula 1988 u Tuzli, gitaru uči sa osam godina u Osnovnoj muzičkoj školi Tuzla, gdje je okončao svoje školovanje sa najvišim ocjenama u klasi Predraga Stankovića.Nakon toga Sanel se upisuje na Muzičku akademiju „Franc Liszt“ u Weimaru gdje je završio diplomski master i konzertex-amen studij kod Thomasa Mullera Peringa i Ricarda Gallena. Dobitnik je mnogih internacionalnih nagrada i priznanja.
Prijatelji projekta Sedmice gitare su Grad Tuzla, Ministarstvo za kulturu , sport i mlade TK,Turistička zajednica Grada Tuzle, Franjevački Samostan, Kuća Plamena mira, Centar za kulturu Tuzla, Savarez, Deling, Vaclav Festival i Udruženje Eminent.
Svi koncerti se održavaju u Hrvatskom kulturnom centru Tuzla i besplatni su.
Piše:Duška REBIĆ