Počela proizvodnja u jami Omazići RMU ”Banovići”

Požar u jami Omazići koji je izbio u martu ove godine saniran je i radnici su u pogonu. Već nekoliko dana traje proizvodnja, pa su prve tone jamskog uglja stigle u pogon Separacija i bit će dalje proslijeđene kupcima. Na putu od jame do Separacije, uz apluz su radnici Rudnika i građani dočekali voz sa prvim tonama uglja iz sanirane jame.

”Otkopno polje iz kojeg je izašao voz je u funkciji, sigurni su uslovi, ventilacija je stabilna, strojevi su u funkcionalnom stanju, možemo nastaviti davati proizvodnju, ima još određenih radova koje ćemo rješavati operativno”, navodi Hasan Sejdinović, starješina Štaba službe spašavanja RMU ”Banovići”.

Požar je ugašen 30. juna, ali nije postojala mogućnosti proizvodnje uglja do sada. U periodu kada u jami nije bilo proizvodnje, stvoreni su gubici u samoj eksploataciji, ali je to nadomješteno proizvodnjom sa površinske eksploatacije uglja.

”Ova godina će biti jedna od najuspješnijih, iako sedam mjeseci nismo imali jamsku eksploataciju, jedna od najuspješnijih po iskopanim tonama uglja. Ovom prilikom moram čestitati i ljudima sa površinske eksploatacije koji su uložili puno napora, vremena i energije da nadomjete tih 30 procenata jamske eksploatacije koja nam je nedostajala”, kaže Elvir Salihović, direktor RMU ”Banovići”.

U proteklom periodu, kako navodi Salihović, jedino je nedostajao kvalitet uglja koji je upravo iz podzemne eksploatacije. Ipak, očekuju da do kraja godine ispoštuju prvobitni plan, a to je iskop milion i 600 hiljada tona uglja. Sam početak ponovne proizvodnje u jami Omazići je bitan za cjelokupnu općinu.

”Vrlo važan događaj za Banoviće, za Rudnik, i rudari i građani Banovića koji žive za svoj rudnik su pokazali šta im znači rad i normalno funkcionisanje Rudnika i puštanje u rad jame Omazići”, ističe Bego Gutić, načelnik Općine Banovići.

Ponovnim pokretanjem proizvodnje u jami, u Banovićima predstoji svjetlija budućnost rudarstva i rudaranja, rečeno je ovom prilikom.