Pandemija nije poštedjela ni prodaju polovne odjeće

Pandemija virusa korona u BiH negativno je uticala i na prodaju polovne garderobe te se tako pojedine second hand prodavnice, donedavno veoma popularne među građanima, zatvaraju, dok druge trpe velike gubitke.Kako su naveli u Udruženju potrošača, ovakva situacija se mogla očekivati te ne iznenađuje, a razlog sve slabije posjećenosti prodavnicama korištene garderobe je vjerovatno sve lošija finansijska situacija bh. građana.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH), 2019. godine je uvezeno 3.735 tona korištene garderobe, dok je taj broj godinu kasnije bio nešto niži, te je uvezeno 3.287 tona.

“Na uvoz korištene robe 2019. potrošeno je 6,6 miliona KM, dok je ta cifra 2020. iznosila 6,4 miliona KM”, naveli su u UIO BiH.

Najviše korištene garderobe u BiH je uvezeno 2014. godine, i to 4.346 tona, koja je koštala 7,6 miliona KM.

“Od 1. januara do 30. aprila 2021. godine u BiH je uvezeno 1.348 tona po cijeni od 2,4 miliona KM”, rekli su u UIO BiH.

Gordana Bulić, predsjednica Udruženja potrošača “Klub potrošača” Tuzlanskog kantona, rekla  je da je sasvim sigurno razlog ovome pad porodičnih primanja.

“Mnogi građani su u periodu pandemije ostali bez posla, posebno oni koji rade u ugostiteljstvu i u drugim oblastima koje su bile najviše pogođene tokom pandemije”, rekla je Bulićeva.

Dodala je da je jasno da će se osobe koje su ostale bez posla i plata ili rade skraćeno vrijeme pa primaju manju platu odlučiti da se, prije svega, odreknu kupovine garderobe.

“Moglo se očekivati da promet te robe opadne iako su cijene tih proizvoda prilično povoljne”, kazala je Bulićeva.

Istakla je da je drugi razlog pada kupovine korištene garderobe i to što se građani zbog nižih primanja rjeđe odlučuju da izađu iz kuće, u šetnju ili kupovinu.

“Očito da oni koji nisu pod pritiskom smanjenih plata, koji rade u državnim službama, kupuju robu kako su i kupovali, a vrlo rijetko garderobu kupuju u prodavnicama sa korištenim stvarima”, rekla je Bulićeva.

Navela je da je došlo i do pada cijena, te se često objekti sa polovnom garderobom zatvaraju.

“Zbog smanjenog prometa često vidimo da takve radnje vrše totalne rasprodaje sa sniženim cijenama. Ta roba se uglavnom dobija veoma povoljno i uvozi se u velikim zbirnim pakovanjima od 100 kilograma, te je moguće da je i ponuda u zemljama odakle je mi nabavljamo zbog pandemije pala, a cijene porasle”, kazala je Bulićeva.

Dodala je da je još jedan mogući razlog zašto građani rjeđe posežu za kupovinom korištene garderobe i to što više novca sada troše na skuplju hranu bogatu vitaminima, kojom dižu imunitet.