PUFBiH: U TK otkriveno osam neprijavljenih radnika i izrečene kazne u iznosu 31.650 KM

Provodeći aktivnost inspekcijskog nadzora, inspektori Porezne uprave Federacije BiH – Kantonalnog poreznog ureda Tuzla su 07.06.2022. godine na području Tuzle, Kalesija, Sapne i Teočaka izvršili 40 brzih kontrole tzv. akcija kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost održavanja i popravke motornih vozila i druge uslužne djelatnosti. Kontrole su izvršene s ciljem provjere poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanja radnika na crno.

U izvršenim kontrolama inspektori Porezne uprave zatekli su 63 prijavljena radnika i otkrili 8 neprijavljenih radnika i 1 obveznika koji nije evidentirao promet putem fiskalnog uređaja.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika i neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja zapečaćeno je 7 objekata i izdato je 19 prekršajnih naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 31.650,00 KM.

Inspekcijski nadzori na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije se nastavljaju i u narednom periodu, navedeno je u saopćenju.