“Ovnovijada Kalošević 2017”

Borba ovnova u Kaloševićima nedaleko Tešnja svake godine privlači veliki broj posjetilaca ova zanimljive manifestacije, koja se organizuje pod naslovom, “Ovnovijada Kalošević 2017”.

Neki smatraju da je borba ovnova suvišna i da životinje treba zaštitit. Međutim, većina smatra da poput borbe bikova ili nekadašnjih horozijada, treba i ovnovima dati šansu da se pokažu na bojnom polju. Mještanin Emir Unkić ovako komentariše tradiciju borbe ovnova u svom mejstu:

“Za mene neka nova saznanja. Nisam pristalica borbe životinja, ali sam shvatio vlasnike ovnova, kolika je njihova ljubav prema njihovim borcima i kolika je radost pobjede, bez obzira na skromne nagrade. Ono što sam još shvatio, to je kada se sastane naša intelektualna elita u Bosni i Hercegovini očekuj samo svađu, mržnju, rat…Ovi ljudi danas, Bošnjaci, Srbi, Hrvati i ostali, samo su se veselili i širili dobro među ljudima”.

I Danijel Stevanović ima objašnjenje za takmičenje ovnova:

“Borba ovnova jeste urođeni gen u našim ljubimcima. Stoga ove manifestacije se održavaju u svrhu održanja ovčarstva i kvalitetnih grla za priplod. Ovna niko ne može natjerati da se bori i to je njegova želja za dokazivanje snage i moći”.

Na kraju pomenimo i pobjednike “Ovnovijade Kaloševići 2017”: 1. mjesto je zauzeo ovan KLEBA, vlasnika Danijela Stevanovića, 2. mjesto je KUKAN, vlasnika Fuada Mularifovića, a 3. mjesto je POSKOK, vlasnika Milana Radišića Veresije.

Najzaslužniji za borbe ovnova je Mehmed Meša Bošnjak, dobar i vrijedan čovjek.