Otvoren ”Sajam šljive”: Brojni izlagači iz BiH i inostranstva

U Gradačcu je danas otvoren 44. međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije ”Sajam šljive”. Na 4.500 metara otvorenog i zatvorenog sajamskog prostora svoje proizvode predstavilo je oko 300 izlagača iz BiH i inostranstva. Sajam traje do 27. augusta.

Otvorenju sajma prisustvovale su brojne delegacije, sa državnog, federalnog, kantonalnog i lokalnog nivoa.

Na Sajmu će tokom narednih dana biti održan niz savjetovanja i okruglih stolova na kojima će biti riječi o najnovijim naučnim dostignućima i primjeni novih tehnologija u oblasti proizvodnje i prerade hrane.

Novina je održavanje II Kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodina sa međunarodinim učešćem na kojem će biti prezentovano više od 50 naučnih radova. U organizaciji Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta iz Sarajeva bit će vršena ocjena kvalitetea izloženih proizvoda, a najbolji će biti nagrađeni sajamskim medaljama.

I ove godine će na Poljoprivrednom gazdinstvu ”Krušik” u Skugriću Donjem biti održano stručno-naučno savjetovanje na kojem će učestvovati profesori sa poljoprivrednih fakulteta iz Sarajeva, Banja Luke i Beograda. Za najbolje ocijenjene rakije i žestoka pića bit će uručene velike Krušikove medalje.

Pokrovitelji sajma su Vijeće ministara BiH i Vlada Tuzlanskog kantona.

Generalni sponzor je Solana d.d. Tuzla, a oficijelni sponzor Petrokemija Kutina.

Sponzori su i Agram BSO, Lactalis, NLB banka, te Turistička zajednica TK.

O Sajmu šljive

Gradačački sajam je jedna od najstarijih specijaliziranih međunarodnih sajamskih manifestacija u Bosni i Hercegovini. Sve je počelo davne 1969. godine u gradu koji je, između ostalog, bio prepoznatljiv kao voćarski kraj. Povod je bila šljiva koja je tih godina obilato rodila a plasman je bio otežan. Zbog toga su entuzijasti u saradnji sa lokalnim vlastima i naučnim radnicima odlučili organizovati Dan šljive koji je uskoro prerastao u tradicionalni Sajam šljive.

(Nezavisni.ba)