Nedostatak vode za piće u Srebreniku: Bušenje bunara za dodatne količine vode

U prostorijama općine Srebrenik održana je konferencija za medije, na kojoj su o problematici vodosnabdijevanja govorili predstavnici izvršne vlasti Općine Srebrenik i JP ”Vodovod i kanalizacija” Srebrenik.

U cilju rješavanja problema s nedostatkom dovoljnih količina vode za piće, Općina Srebrenik pokrenula je projekat bušenja i stavljanja u funkciju bunara B-5 koji se nalazi na lokalitetu između naselja Babunovići i Ježinac.

Kako je istakao Nihad Omerović, načelnik općine Srebrenik, radovi na bušenju bunara privode se kraju, a narednih dana započet će radovi na priključenju novog bunara na gradsku vodovodnu mrežu i instaliranju sistema telemetrije.

Svi radovi, prema riječima Omerovića, trebali bi se završiti do kraja godine, a realizacijom ovog projekta osigurat će se dodatnih 22 litra vode u sekundi, čime će se potpuno riješiti nedostatak vode za piće u ljetnim mjesecima. U ove radove uložit će se 366.039 KM, a sredstva su osigurali Općina Srebrenik, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede TK i Federalni fond za zaštitu okoliša.

Na pres-konferenciji je bilo riječi i o planskim redukcijama u isporuci vode potrošačima u gradu i prigradskim naseljima koje su krajem jula bile uvedene po prvi put u posljednjih 20-ak godina.

Kako je istakao Rijad Joldić, direktor JP ”Vodovod i kanalizacija”, plansku redukciju u isporuci vode u prigradskim naseljima bili su prinuđeni uvesti zbog nezapamćene suše i  prekomjerne potrošnje vode za zalijevanje zelenih površina i poljoprivrednih usjeva te za punjenje bazena.

Kako bi se smanjili gubici vode za piće, u proteklih nešto više od mjesec dana ekipe ovog preduzeća su u toku noćnih sati kontinuirano radile na lociranju i otklanjanju kvarova na vodovodnoj mreži.

Ovi zahvati, istakao je Joldić, rezultirali su smanjenjem gubitaka na vodovodnoj mreži sa 27 na svega 15 posto, što je na nivou najrazvijenijih evropskih zemalja. Zahvaljujući smanjenju gubitaka, gradski vodovodni sistem je potpuno stabiliziran, tako da su prije nekoliko dana ukinute redukcije u isporuci vode za piće potrošačima u gradu i prigradskim naseljima.

(Nezavisni.ba)