Opasna bakterija pronađena u mesnim prerađevinama u BiH

Na tržištu BiH nalaze se bakteriološki neispravno meso, mesne prerađevine, sir te mliječni proizvodi. Bakterija Listerie m pronađena je u 13 uzoraka mesnih prerađevina koji se proizvode na području Sarajeva.

Riječ je o bakteriji koja može izazvati ozbiljne zdravstvene tegobe, piše Večernji list BiH.

Naime, kako su naveli iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo, prema planu službenog uzorkovanja za 2017., kantonalni veterinarski inspektori su u drugoj polovini novembra u 30 registriranih objekata na području Sarajevskog kantona za laboratorijsku analizu uzeli 131 uzorak proizvoda životinjskog porijekla, sirovina, vode te površina u kontaktu s hranom i ambalaže.

– Kontrole su izvršene u 15 objekta za preradu mesa, devet klaonica, pet objekta za preradu mlijeka i jednom pakirnom centru za jaja – navodi se u saopštenju.

Nezadovoljavajući rezultati laboratorijskih ispitivanja utvrđeni su u 14 objekata, odnosno kod 26 uzoraka, što iznosi 19,85%. – Od navedenog broja spornih uzoraka, 50% se odnosi na prisutnost bakterije Listerie m koja je pronađena u 13 uzoraka mesnih prerađevina.

Ostali neusklađeni rezultati dobiveni su ispitivanjem uzoraka sirovog mlijeka i proizvoda od mlijeka, vode te uzetih brisova. Kod tih uzoraka utvrđen je povećan broj bakterija (aerobnih mezofilnih i enterobakterija) u odnosu na propisane referentne vrijednosti. S obzirom na to da nezadovoljavajući rezultati laboratorijskih ispitivanja upućuju na nehigijensku manipulaciju sirovinama i proizvodima životinjskog porijekla, inspektori su protiv navedenog broja subjekata poduzeli prekršajne i upravne mjere u skladu s materijalnim propisima iz nadležnosti veterinarske inspekcije.

U svim objektima u kojima su utvrđeni nezadovoljavajući rezultati do kraja decembra 2017. godine veterinarska inspekcija će ponovno izvršiti ciljano uzorkovanje radi provjere sistema njihovih internih kontrola. U slučaju ponovljenih nezadovoljavajućih rezultata, izreći će strože novčane kazne i po potrebi obustaviti proizvodnju – navedeno je iz Uprave za inspekcijske poslove.

Inspektori su posljednjih dana posebnu pozornost obratili na proizvode koji se prodaju na tržnicama. Tako je samo na tržnici Markale za laboratorijsku analizu u srijedu uzeto 108 brisova i uzoraka proizvoda životinjskog porijekla.

Riječ je o uzorcima suhomesnatih proizvoda (suho meso), mliječnih proizvoda (kiselo mlijeko, vrhnje, sir), kao i brisova radnih površina, ambalaža i ruku trgovaca, a o rezultatima analiza će ovisiti daljnja prodaja tih proizvoda. Inače, inspektori su i ranije upozoravali na prodaju hrane na tržnicama i moguće posljedice konzumiranja one koja nije prošla laboratorijske analize.

(Fokus.ba)