Održana edukacija za predstavnike Vijeća mjesnih zajednica

U prostorijama Gradske uprave u petak je održana edukacija za predstavnike Vijeća mjesnih zajednica u sklopu projekta „Jačanje uloge mjesne zajednice u BiH“ kojeg finansiraju Vlada Švicarske i Švedska a provodi UNDP u BiH.

Na ovom sastanku naglašena je uloga mjesne zajednice u jedinicama lokalne samouprave, odnosno mjesna zajednica kao produžena ruka Gradske uprave koja najbolje poznaje potrebe svojih građana.

Službenik za mjesne zajednice Grada Gračanica, Haris Hrvić, upoznao je predstavnike mjesnih zajednica sa aktivnostima planiranim za naredni period te istakao značaj sudjelovanja Grada Gračanice i njenih mjesnih zajednica u okviru pomenutog projekta.

Sastanku je pored predstavnika mjesnih zajednica prisustvovala i predstavnica UNDP-a Nermina Klokić, Predsjedavajući Gradskog vijeća, Mirzet Topčagić, direktorica Centra za socijalni rad, Jasminka Begović i pomoćnik Gradonačelnika, Mustafa Bajić koji su svako u okviru svoje oblasti dali kratke upute mjesnim zajednicama.

U fokusu edukacije bili su obrasci putem kojih će mjesne zajednice dostaviti Izvještaje o radu VMZ, organizovanje sistema zaštite i spašavanja u mjesnim zajednicama a podijeljen je i materijal o pravima na jednokratnu pomoć od strane Centra za socijalni rad.

Pozivaju se mjesne zajednice da Izvještaje o radu VMZ sačine i dostave na novim obrascima do 17.03.2023. godine.