Od juna elektronske knjižice u TK

Vlada TK do sada je ispunila osam od 18 mjera koje su navedene u ekspozeu premijera TK prilikom imenovanja izvršne vlasti.Jedna od mjera će biti realizovana već narednog mjeseca, a to je uvođenje elektronskih knjižica.

 

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić i ministrica zdravstva Dajana Čolić prisustvovali su danas svečnom potpisivanju Ugovora za nabavku softvera za potrebe integrisanog zdravstvenog informacionog sistema zdravstvenih ustanova i Zavoda zdravstvenog osiguranja TK i nadogradnje postojećeg sistema.

 

Radi se o projektu koji će napraviti veliki iskorak u kvaliteti zdravstvenog sistema na području TK a čija je vrijednost 9,2 miliona KM.

 

Prema riječima premijera Halilagića radi se o najvećem projektu kada je u pitanju cjelokupni zdravstveni sektor na području TK.

 

„Jedna od mjera koje je Vlada Tuzlanskog kantona postavila pred sebe, u smislu realizacije jeste uvođenje elektronskih knjižica, i evo vrlo brzo smo došli u poziciju implementacije te mjere kao jednog ukupnog sistema“, kazao je ovom prilikom premijer Halilagić naglašavajući da će Vlada TK biti na raspolaganju kada je u pitanju implementacija ovog značajnog projekta.

 

„Prednosti ovog sistema su da on obuhvata sve one elemente koji su potrebni za nesmetano funkcionisanje zdravstvenog sistema, kazao je ovom prilikom direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja TK Denis Husić naglasivši da “u prvom redu govorimo o uspostavi medicinskog kartona odnosno softverske funkcionalnosti, elektronske knjižice i radioloških dijagnostičkih softverskih funkcionalnosti koje će u velikoj mjeri pomoći u pružanju dijagnostičkih usluga, skraćenju puta pacijenata kao i o informatičkom laboratorijskom sistemu.“