Obilježeno 98. godina od osnivanja Doma zdravlja Tuzla

Danas je obilježeno 98. godina od osnivanja tuzlanskog Doma zdravlja. Rođendan je obilježen skromno u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom. Delegacija Doma zdravlja položila je cvijeće na Aleji Mladosti na Slanoj Banji i na Kapiji u pomen stradale tuzlanske mladosti te na bistu prof.dr.Mustafe Šehovića, čije ime ova ustanova sa ponosom nosi.

Tradicionalni prijem penzionera, svečano veče i dodjela plaketa zaslužnim pojedinicima i kolektivima ove godine nisu zbog trenutne situacije bili u ceremonijalnom dijelu obilježavanja, predviđeno je prolongirano za neko drugo, bolje vrijeme.

Javna zdravstveno-nastavna ustanova Dom zdravlja „Dr Mustafa Šehović“ Tuzla, osnovana je 1923. godine i izgrađena je u nekoliko faza. Ustanova je od samog početka išla u korak sa vremenom na taj način pokušavši zadržati kvalitet svojih zdravstvenih usluga i time omogućiti građanima Tuzle ali i šire vrhunsku zdravstvenu zaštitu.

Zaoposlenici ustanove u skladu sa vizijama razvoja i dobrog rukovođenja menadžmenta ustanove su postigli vrhunske rezultate u oblasti primarne zdravstvene zaštite i kao takav Dom zdravlja Tuzla danas se smatra liderom u Bosni i Hercegovini.

Vrijeme pandemije

Početkom pandemije covid 19 u martu 2020. godine, uposlenici Doma zdravlja fokus svog djelovanja usmjerili su na spriječavanje negativnih posljedica po zdravlje naših korisnika zdravstvenih usluga, a radi što kvalitetnijeg pružanja istih, ne zaboravljajući da ostale bolesti nisu nestale.

Dom zdravlja je u skladu s rečenim a zbog što lakšeg ulaska u utanovu uz poštivanje donešenih epidemioloških mjera od federalnog i kriznog  štaba TK-a, otvorio 29. prijemno-trijažnih punktova. Time je u startu omogućen bolji i neprekidan pristup korisnicima zdravstvenih usluga. Tokom vakcinacije otvoreno je šest punktova sa više vakcinalnih mjesta. Time su spiječena masovnija okupljanja i sačuvno zdravlje korisnika, što se u praksi pokazalo puno sigurnije, nego da su se koristile sportske dvorane ili sl.ustanove.

Dom zdravlja je od početka pandemije vakcinisao 50 hiljada građana (28 hiljada prvih doza i 22 druge doze), što je uvjerljivo najviše na našem kantonu. Također treba istaći da je vakcinacija pored punktova neprekidno obavljana i putem mobilnih timova naših nadležnih službi, a za korisnike koji nisu mogli iz zdravstvenih razloga pristupiti vakcinaciji. Na isti ili sličan način izvršena je i vakcinacija korisnika u Domu poenzionera, dom za stara i iznemogla lica kao i vakcinacija u udruženjima sa različitim oblicima invalidnosti.

Tokom 2021. godine izvršena je nabavka, isporuka i instalacija opreme za digitalizaciju RTG snimaka, tako smo stvorili uslove za povezivanje Centra za specifična plućna oboljenja i Odjeljenje radiologije u jedistveni informacioni sistem i bazu podataka na nivou ustanove. Omogućen je i pristup zajedničkom informacionom sistemu i bazi podataka na nivou zdravstvenih ustanova u tuzlanskom kantonu, prije svega UKC-u Tuzla. Konkretno to omogućava pružanje brže i kvalitetnije usluge za naše pacijente. Uvedenim sistemima AIS,LIS,ATD (digitalna veza između svih odjeljenja i specijalističko konsultativnih službi), omogućena je brža usluga, veći stepen zaštite od zračenja, smanjenje upotrebe filmova i hemijskih sredstava, zaštita životne okoline, trajno čuvanje medicinske dokumentacije.

Domu zdravlja je u saradnji, UNDP-ia i Fondacije Nurkić, doniran novi digitalni mamograf koji će biti integrisan u jedinstveni informacioni sistem ustanove. Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) uz koordinaciju Zavoda za javno zdravstvo TK-a, UNDP-i je Domu zdravlja donirao i novi ultrazvuk aparat marke Simens.

Posebno ističemo da je Služba Civilne zaštite grada Tuzle u završnoj fazi izbora najpovoljnijeg ponuđača,čime će korisnici zdravstvenih usluga dobiti dva savremena sanitetska vozila sa kompletnom medicinskim opremom .