Obilježeno 25 godina Dejtonskog sporazuma – Sada je vrijeme za EU

U sarajevskoj Vijećnici sinoć je upriličena svečana ceremonija u povodu 25. godišnjice potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Viski predstavnik u BiH Valentin Inzko čestitao je građanima BiH 25. godišnjicu mira te naglasio da je on upravo, nakon brojnih pokušaja, postignut zahvaljujući Dejtonskom sporazumu.

– Dejton je omogućio dvije stvari, da imamo jednu BiH koja je poslije Dejtona dobila novo unutrašnje uređenje sa entitetima i kantonima. Da imamo jednu BiH u kojoj ima mjesta za sve. Mir je samo početak, treba da zajedno gradimo dalje. – poručio je Inzko i naglasio da je Dejtonski sporazum itekako dragocjen.

Na ceremoniji se obratila i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković,te ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson i šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU Johann Sattler.

Ambasador Sattler je kazao kako je došlo krajnje vrijeme da se priča o boljoj sadašnjosti i boljoj budućnosti.

– Vlasti moraju napraviti odlučnije korake u tom pravcu. Uvjereni smo da se značajan korak mora i može ostvariti naredne godine. Prelazak iz postkonfliktne faze u fazu pristupanja u EU, iz Dejtona u Brisel. Evropa je već tu, sada je vrijeme za EU. Živjela BiH! – poručio je Sattler.

Ministrica Turković je naglasila da je u 25 godina koje su iza nas, uz pomoć međunarodne zajednice, učinjeno mnogo i da je Dejtonski sporazum uveliko ispunio svoju zadaću, odnosno očuvao mir.

– Raduje nas angažman naših prijatelja koji ulažu napore kako bi naša zemlja nastavila integracijske procese – kazala je Turković.

Američki ambasador u BiH Eric Nelson je istaknuo da je Sporazum održao mir i omogućio BiH da krene putem ka EU.

– Sada je vrijeme da se naprave naredni koraci, ključni za budućnost. Kako bismo to uradili moramo unaprijediti Sporazum, jer namjera nije nikada bila da on bude vječan. Njegovi nedostaci moraju i mogu biti popravljeni – rekao je Nelson.

Dodao je i da bh. građani zaslužuju svjetliju budućnost u stabilnoj i prosperitetnoj demokratskoj BiH, članici euroatlantske zajednice, a da će SAD podržavati ta zalaganja.

Građanima Bosne i Hercegovine, putem unaprijed snimljenih video-poruka, obratilo se i više od dvadeset bivših i sadašnjih visokih državnih i međunarodnih zvaničnika, prijatelja Bosne i Hercegovine.

Dejtonski mirovni sporazum zaključen je 21. novembra 1995. godine u američkom gradu Dejtonu, a potpisan je 14. decembra iste godine u Parizu.

RTV SLON