Izvršeno poribljavanje jezera Šićki Brod: Sredstva osiguralo Ministarstvo okolice i građani

U okviru projekta “Zaštita biodiverziteta jezera Šićki Brod” jučer je vršeno poribljavanje jezera sa 140 kg šaranske mlađi. Riblja mlađ je nabavljena iz poljoprivrednog gazdinstva “Milenko Mirić” iz Porebrica, sa svom potrebnom dokumentacijom o zdravstvenoj ispravnosti ribe.
“Ovim projektom želimo unaprijediti stanje ribljeg fonda u jezeru, a sve u saradnji sa ribolovnim društvom “Kreka”, čiji su nam članovi danas pomagali tokom poribljavanja. Osim nabavke riblje mlađi dio projekta se odnosio i na uklanjanje divljih deponija. U proteklom periodu je nabavljen metalni kontejner za smeće i postavljen na južnoj strani jezera, do pješčane plaže gdje su u proteklom periodu nesavjesni posjetioci bacali najviše smeća. Isti će se redovno odvoziti kako bi smo obalu jezera učinili ljepšom i prijatnijom za boravak” istakao je Bilal Šarić predsjednik Eko-ronilačke grupe invalida Lukavac.
Dio sredstava za nabavku riblje mlađi je obezbijeđen kroz projekat koji finansira Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona. Pored sredstava koja su bila obezbijeđena po osnovu projekta, ljubitelji ovog jezera prikupili su i dodatnih 760 KM kako bi se mogla kupiti što veća količina ribe.