Zapečaćen restoran ‘Bosna’ na Ilidži, vlasniku novčana kazna od 5.200 KM

Zapečaćen restoran ‘Bosna’ na Ilidži, vlasniku novčana kazna od 5.200 KM

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH – Kantonalnog poreznog ureda Sarajevo u subotu su u večernjim satima, u saradnji s inspektorima Uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo uz asistenciju policije MUPKS, izvršili inspekcijski nadzor zakonitosti poslovanja poreznog obveznika UR Gostionica sa pružanjem usluga smještaja “Bosna” na Ilidži, svako iz okvira svoje nadležnosti.

U toku inspekcijskog nadzora, inspektori Porezne uprave Federacije BiH utvrdili su da kontrolisani porezni obveznik posluje nezakonito. U momentu nadzora utrđeno je da je angžirao četiri neprijavljena radnika, što je predstavljalo osnov za pečaćenje objekta i izdavanje prekršajnog naloga po Zakonu o Jedinstvenom sistemu registracije, kontrole i naplate doprinosa sa novčanom kaznom od 2.000 KM.

Pored toga porezni obveznik je prekršio odredbe Zakona o fiskalnim sistemima, što je predstavljalo osnov za izdavanje prekršajnog naloga po istom Zakonu sa novčanom kaznom od 3.000 KM, te nije prijavio držanje žive muzike, što je predstavljalo osnov za izdavanje prekršajnog naloga po istom Zakonu o komunalnim taksama sa novčanom kaznom od 200 KM.

Navedenom poreznom obvezniku izrečene su novčane kazne u ukupnom iznosu od 5.200 KM.

Inspekcijski nadzor kod navedenog poreznog obveznika se nastavlja u segmentu ispitivanja i utvrđivanja tačne porezne obaveze poreznog obveznika, saopćeno je iz Porezne uprave Federacije BiH.