Obilježen 1.mart-Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Danas je u Živinicama svečano obilježen 1.mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.Tim povodom održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Živinice, na kojoj su bili prisutni predstavnici političkog, privrednog i kulturnog života općine.

Prije početlka svečane sjednice, delegacije boračkih organizacija, OV i općine Živinice, te političkih partija, položile su cvijeće pred spomen obilježje poginulim borcima Armije BiH tokom rata 1992-95.godine, kao i kraj spomen obilježja narodnom heroju Nesibu Malkiću.

Svečanost je započela u sali za sjednice Općinskog vijeća, intoniranjem državne himne u izvođenju polaznika Osnovne muzičke škole, a potom je odata počast učenjem fatihe i minutom ćutnje poginulim braniteljima odbrambeno oslobodilačkog rata.

Prigodan referat o značaju 1.marta, Dana nezavisnoti Bosne i Hercegovine, podnio je predsjedavajući Općinskog vijeća Živinice Hamdija NUmanović.

Dan nezavsnosti Bosne i Hercegovine je nacionalni praznik koji se obilježava 1.marta svake godine. Građani SR BiH su 29.februara i 1.marta 1992.godine glasali o nezavisnosti BiH na referendumu, a referendumsko pitanje glasilo je:

“Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH, Muslimana, Srba i Hrvata i pripadnika drugih naroda koji žive u njoj”?

Od ukupno izašlih na glasanje njih 99,7 odsto je glasalo za nezavisnost, a 0,3 odsto protiv te odluke!Nakon pozitivnog rezultata referenduma, evropska zajednica je 6.aprila 1992.godine priznala Bosnu i Hercegovinu kao suverenu, nezavisnu, nedjeljivu i cjelovitu državu, s tim da to priznanje počinje teći od 7.aprila 1992.godine.

Proglašenjem nezavisnosti 1.marta 1992.godine počinje prava agresija na BiH. Bila je to brutalna agresija na zemlju, njene narode i građane, na sve ono što su generacije Bosanaca i Hercegovaca zajednički stvarale kroz historiju.Ipak, nakon četverogodišnjeg rata, Dejtonskim mirovnim sporazumom zaustavljeno je krvoproliće.

Današnje obilježavanje Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, na žalost, proteklo je u sjenci protesta branitelja, bivših boraca Armije BiH, koji su masovno izašli na glavne saobraćajnice i izvršili blokadu, kako bi još jednom ukazali na teško stanje i nepravdu koja im je pričinjena.

(zivinice.ba – Š.G.)