Obilježavanje Svjetskog dana dijabetesa u Tuzli “ Edukacijom za bolje sutra”

U povodu obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa na inicijativu Međunarodne dijabetičke feseracije ove godine je obilježavanje pod sloganom “Edukacijom za bolje sutra”. Udruženje Novi hrizonti Tuzla su Svjetski dan borbe protiv dijabetese obilježili na više lokacija, a u Tuzli su ispred TC Sjenjak ponudili mjerenje šećera u krvi , kome je prisustvovao veliki broj građana. Udruženje oboljelih Novi horizont za ovaj dan su podjelili i promotivne materijale građanima i u školama u kojima je zabilježeno da je veoma važno rano otkrivanje dijabetesa.
Predsjednica Udruženja” Novi horizonti” Tuzla, Indira Bektić ističe , da u svijetu od ove bolesti boluje 537 miliona ljudi u dobi od 20 do 79 godina, a procjenjeno je da će taj broj narasti na 643 miliona do 2030 godine.Broj oboljelih od dijabetesa je u porastu i u Tuzlanskom kantonu.
Oboljeli od šećerne bolesti se preporučuje promjena životnih navika, a veom su važni rani otkrivanje bolesti koji su ključni u sprečavanju nastanka komplikacija ove bolesti .Podizanjem svijesti o znakovnim simptomima i rizičnim faktorima su od velike važnosti za otkrivanje šećerne bolsti . Dijabetes tip 1. se  ne može prevenirati, a dijabetes se može držati pod kontrolom, ističe Indira Bektić.
Kako ističu medicinski stručnjaci u promotivnom materijalu, veoma je važna zdrava prehrana u dijabetesu. Veoma je važan ispravan izbor namirnica, treba da budete svjesni onoga što jedete. Potrebno je voditi računa o količini hrane koju unosite i prilagođavanje veličini porcije , unošenje ispravnih vrsta ugljikohidrata u preporučenim količinama pomoći će vam da kontrolišete nivo šećera u krvi. Zasićene masti i trans masti su nezdravi vrsta masnoća koje mogu povećati nivo lipoproteina niske gustoće tj lošeg holestorola.
Ključne preporuke su , vjerujte u sebe i ne plašite se da tražite podršku, ističu medicinski stručnjaci.
Duška REBIĆ