Vlada TK izdvojila sredstva za poljoprivrednike

Na 36. redovnoj sjednici Vlada Tuzlanskog kantona rasporedila je dodatna 2 miliona KM novčanih podrških poljoprivrednicima koji  su se ove godine susreli sa brojnim poteškoćama prouzrokovanim sušom te se dopunom Programa osiguravaju dodatna sredstava za nabavku stočne hrane, a time i očuvanja stočnog fonda na području Tuzlanskog kantona.

 

Shodno povećanju sredstava za podršku poljoprivrednoj proizvodnji i ruralnom razvoju, koje je predviđeno nedavnim izmjenama i dopunama Budžeta TK za 2022. godinu, Vlada je dala saglasnost na izmjene i dopune Programa novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2022. godini.

Ova intervencija odgovor je Vlade Tuzlanskog kantona na inicijativu poljoprivrednih proizvođača, i bit će usmjerena za nabavku stočne hrane uzgajivačima muznih grla u liniji otkupa mlijeka kao i podršku poljoprivrednim proizvođačima za započeti tov junadi.

 

Uzimajući u obzir navedeno povećanje planiranih sredstava, Vlada Tuzlanskog kantona je za podršku poljoprivrednicima ove godine osigurala rekordan iznos od oko 13,8 miliona KM.