Nezadovoljni prosvjetni radnici u TK: Viša medicinska sestra ima veću plaću od profesora u srednjoj školi

Sindikat osnovnog i srednjeg obrazovanja Tuzlanskog kantona od kantonalne Vlade zvanično je tražio povećanje plaća prosvjetnih radnika. Iz Vlade se još uvijek nisu očitovali, ali sindikati prosvjetara očekuju poziv za razgovor – piše Faktor.

– Tražimo sporazum o koeficijentima za obračun plaće i kroz taj sporazum, koji je ostao obaveza u kolektivnom ugovoru, tražimo i povećanje plaća. Povećanje plaća koje na ovaj način tražimo iznosi oko osam posto. Tako bi otprilike došli na povećanje od 15 posto, koliko su dobili i drugi – kaže Admir Terzić, predsjednik Sindikata srednjeg obrazovnja TK.

Svi budžetski korisnici u Tuzlanskom kantonu dobili su početkom godine povećanje plaća od 6,5 posto, nakon toga dodatna povećanja plaća dobili su policajci i zaposleni u zdravstvu. Sada isto to želi i oko 6.000 zaposlenih u prosvjeti.

– Mi pozdravljamo ono za što su se izborili policajci i zdavstveni radnici, ali je na ovaj način Vlada TK ponizila prosvjetne radnike. Zaposlenici sa srednjom stručnom spremom iz tih oblasti su po plaći prestigli nastavnike u osnovnim školama. Viša medicinska sestra sada ima 50 posto veću plaću od profesora u srednjoj školi. Nepravda boli više od neimaštine – navodi Admir Terzić.

Prosvjetni radnici u TK sada imaju imaju plaću oko 960 maraka, a uz to dobijaju novac za topli obrok i prijevoz.

– Doktori i policajci su nama održali dobru sindikalnu lekciju. Vlada TK nema pravo da se prema nekim budžetskim korisnicima odnosi majčinski, a prema drugima maćehinski. Obrazovanje je djelatnost od posebno društvenog značaja. Trebamo li i mi u septembru potpisati otkaze da bismo nešto dobili? Mi smo bliži opciji da sjednemo i razgovaramo – zaključio je Terzić.

(Tuzlainfo.ba)