Nekoliko zainteresovanih investitora za kupovinu Konjuha

Godinu nakon pokretanja stečajnog postupka, objavljena je prva prodaja imovine živiničke Fabrike namještaja Konjuh. Ukupna vrijednost izlistane imovine, koja će se prodavati u tri odvojene cjeline, iznosi 52,2 miliona maraka, a usmeno nadmetanje za prodaju će se održati u utorak u 13 sati, u Općinskom sudu u Tuzli.

TRI CJELINE

Iako je cijena prilično visoka i nesvojstvena prodajama kroz stečajni postupak, radnici se nadaju da bi se njihova fabrika mogla prodati u narednih nekoliko mjeseci, a zahvaljujući potencijalnim kupcima koji se javljaju i čijim se interesom špekuliše.

“S obzirom na to da je fabrika u potpunosti očuvana i da je još danas spremna proizvoditi velike količine kvalitetnog namještaja, mi se nadamo da će prodaja ići lako. Ovih dana je u posjeti bio i neki mađarski investitor, koji je navodno zainteresovan za fabriku, a već je razgovarao i sa stečajnim upravnikom i sa predstavnicima kantonalne Vlade, pa ćemo vidjeti”, kazao nam je Mujo Gavranović, nekadašnji sindikalni predstavnik radnika, koji je danas jedan od 30 radnika koji su u stečaju angažovani u fabrici.

A fabrika će se prodavati u tri posebne cjeline, koje su namjenski odvojene jedna od druge. Prvi lot su proizvodno-poslovni objekti unutar kruga tvornice, uključujući i stalna sredstva za rad, kao što su mašine, oprema, postrojenja i sitni inventar. Ukupna cijena prvog lota je 47,5 miliona maraka.

Drugi lot je autobaza, čija je cijena oko 1,29 miliona KM, a treći je fabrika stolica sa cijenom od oko 3,4 miliona maraka.

Nekadašnji potencijalni investitor iz Njemačke Behnam Azad, koji je prije pokretanja stečaja otkupio i najveći paket dionica, navodno je i dalje zainteresovan, a kako bi potencijalnim partnerima radnici pokazali da se radi o vitalnom preduzeću, oni i kroz stečaj proizvode namještaj.

“Imamo nekih naloga, radimo u skladu sa mogućnostima, onoliko koliko to stečaj omogućava. Trenutno je zastoj, s obzirom na to da nije sezona, ali očekujemo da će radovi krenuti na proljeće i već imamo izvjesne naloge”, dodao je Gavranović.

Zahtjev za pokretanje stečaja 4. aprila podnijela je Razvojna banka FBiH, kao pravni sljednik Investicijske banke FBiH, i to zbog dugovanja od oko 110 hiljada KM. U tom trenutku se na evidenciji Konjuha nalazilo oko 300 radnika, koji su nakon stečaja završili na birou. Međutim, nekadašnjim predstavnicima sindikata danas je u fokusu rješavanje problema 50 radnika koji su još prije nekoliko godina stekli uslove za penzionisanje, ali su zbog propusta tadašnje uprave ostali bez penzija.

GODINE ČEKANJA

Oni su početkom 2016. godine dvije sedmice štrajkovali glađu, da bi prestali nakon čvrstih obećanja i kantonalne i federalne Vlade da će riješiti njihov problem. Nakon stečaja o tome više niko i ne vodi računa.

“Radnici su najavili da će u srijedu doći u fabriku i insistirati da se penzionišu. Ovo je već treća godina kako oni nemaju ništa, a ja se bojim da ih niko ne shvata ozbiljno, ni stečajni upravnik ni vlade. A svi znaju probleme i da ne treba mnogo novca da se oni riješe. Čovjeka koji je izgubio sve i koji nema više šta izgubiti ne treba testirati”, dodao je Gavranović.

(Akta)