Tri najčešća uzročnika saobraćajnih nesreća u BiH

Dolazak zime i snježnih padavina nameću se kao dodatni izazovi za vozače na prebukiranim cestama u BiH, na kojima se svake godine desi na hiljade saobraćajnih nesreća.

Kako su za Fokus.ba naveli iz Odjeljenja za odnose sa javnošću MUP-a KS, istrage i statistički podaci pokazuju tri najčešća uzročnika saobraćajnih nesreća.

“Saobraćajne nezgode se najčešće dešavaju prilikom nedržanja potrebnog odstojanja vozila i radnji vozilom u saobraćaju. Također, najčešće saobraćajne nezgode su izazvane neprilagođenom brzinom u saobraćaju, kao i nepoštivanjem saobraćajnih propisa, kako vozača, tako i pješaka”, upozorili su iz MUP-a KS.

Od danas je pa sve do 15. aprila naredne godine na cestama u BiH posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Iz MUP-a KS preporučuju vozačima je da pripreme vozila za nastupajuću zimsku sezonu, uz obavezno posjedovanje i korištenje zimske opreme. Vjetrobranska stakla, kao i vozila moraju biti očišćena, a svjetla vidljiva.

“Novim Zakonom o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni Hercegovini, za neposjedovanje zimske opreme, kaznene odredbe su ostale iste”, istakli su iz MUP-a KS.

Podaci svih policijskih oragana u BiH pokazuju da su se na bosanskohercegovačkim putevima u 2016. godini dogodile ukupno 39.543 saobraćajne nezgode od kojih je zabilježeno njih 7.716 sa poginulim i povrijeđenim osobama, te 31.827 sa materijalnom štetom.

(Fokus.ba)