Nekad san – danas stvarnost

Na manifestaciji Izbora sportiste godine Tuzlanskog kantona za 2016. prestižno priznanje najbolje sportistkinje pripalo je Neiri Džafić, članici trofejnog KBS “Tuzla Sinbra”. Na tron se popela zahvaljujući bronzanoj medalji sa Svjetskog kupa za kadete, juniore i mlađe seniore u kategoriji borbe – 61 kg, što je u ovoj godini jedan od najboljih rezultata u bh. karate sportu.

Njen put do vrijedne medalje sa prestižnog takmičenja i titule najbolje sportistkinje TK, traje već 13 godina. Svoje prve karate korake napravila je u svom sadašnjem klubu u kojem je prošla sve selekcije. Ljubav prema sportu naslijedila je od svog oca, Gordana Džafića, kojeg kao vrsnog fudbalera Slobode iz 70-tih i 80-tih godina, pamte svi zaljubljenici u fudbal.

Neira Džafić i trener Fikret Selman

Zanimljivo je da je nakon toliko godina, Neira nastavila tradiciju i u njihov dom donijela, hvale vrijedno priznanje, najbolje sportiskinje TK za 2016. godinu. Naime 1976.  Njen otac je dobio priznanje, kao jedan od deset najboljih sportista Tuzle.  Od samog početka bavljenjem karateom, ovo joj je bio san, a evo danas već stvarnost. Iz zaista jake konkurencije, izdvojena je kao najbolja. Uspjeh dolazi vremenom, a ne preko noći. Neirin rad i priznnanje su najbolji dokaz.

Na Izboru sportiste Tuzlanskog kantona osvojili ste titulu najbolje sportistkinje za 2016. Šta Vam ovo priznanje znači? Da li ste očekivali?

-Velika je stvar primiti takvo jedno priznanje. Rekla bih da je to san svakog mladog sportiste. Ovo je bio moj san i evo konačno se ostvario. Naravno, to mi je vjetar u leđa za dalji rad, što više treniranja i na kraju postizanja što većih rezultata.

Konkurencija je zaista bila velika. Kako biste prokomentarisali taj uspjeh da u takvoj konkurenciji zajedno sa Jusufovićem budete izdvojeni kao najbolji?

Zaista je bila velika konkurencija. Moj rezultat- bronzana medalja sa Svjetskog kupa za kadete, juniore i mlađe seniore u kategoriji borbe – 61 kg je presudio da budem dobitnica ovog priznanja… kada su u pitanju sportiskinje.

Neira Džafić, dobitnica priznanja najbolje sportiskinje za 2016.- borba

Dosadašnji rezultati nisu ništa manje vrijedni pomena. Koje biste izdvojili kao posebno važne i kojim se ponosite?

-Pored trećeg mjesta na osnovu kojeg sam i dobila priznanja, izdvojila bih i da sam bila prvakinja države do 68 kg, ovdje u Tuzli i drugo mjesto u seniorskoj konkurenciji na državnom takmičenju.

Ko Vam je najveća podrška u sportskoj karijeri?

Naravno porodica: sestra, mama i tata. Pored porodice, tu je i trener Fikret Selman, koji je zaista moj vjetar u leđa. Podržava me i u obrazovanju (studentica sam druge godine medicine), kao i u sportu. Što se dogovorimo, to i ostvarimo. Moja velika podrška su i prijatelji koji prate moj rad, bodre me i raduju se mojim uspjesima.

Je li titula najbolje sportiskinje, do sada najvrednije priznanje?

Jeste naravno. Ovo je, da tako kažem stepenica ka vrhu. Još veće priznanje bi bilo, kad bih danas – sutra bila najbolji sportista države.

Koji su planovi za naredni period?

Nastavak treniranja istim ili još većim intenzitetom.. Prvi plan bi bio državno prvenstvo, zatim balkansko i na kraju evropsko.

Neira sa porodicom

Dugo trenirate karate. Kakva je trenutna situacija u sportu, koliko se pažnja usmjerava na sportske aktivnosti? Koliko se mladi odlučuju na bavljenje sportom?

-Što se tiče Tuzlanskog kantona, zaista imamo mnogo talenata. Mladi sportisti bi se trebali što više podržavati. Imamo mnogo talenata, ali i onih čiji talent propada baš zato što nemaju baš mnogo podrške. Treba im dati razloga da treniraju.

Djevojka i karate? Suočavate li se sa nekim predrasudama? Za kraj razgovora, recite nam nešto o tome?

Obično se javljaju neke predrasude, naročito od strane muške populacije. Jednom prilikom mi je prijatelj rekao: Udaraš zrak, na što sam mu odgovorila, dođi na trening pa ćemo vidjeti ko udara zrak. Muškarci se nekada boje i prić. Ali eto, kad me upoznaju  sve te predrasude nestaju.

Neira je prilikom razgovora istakla da u svom radu ima i veliku podršku klubskih kolega, te da će zajedno u narednom periodu, pod vodstvom trenera Selmana, nastojat’ ostvariti još bolje rezultate. Nama ostaje da njoj, kolegama i treneru, poželimo mnogo sreće na predstojećim takmičenjima

Mubina Biščić