Narednih dana pretežno sunčano, ali u novu godinu ulazimo sa snijegom i niskim temperaturama

U naredne dvije sedmice ispred nas, kalendarski stiže i astronomska zima, a prvi dani najhladnijeg godišnjeg doba proteći će u stabilnim vremenskim prilikama uz nešto više sunčanih intervala.

Više sunca očekuje se na području Hercegovine. Jutra će biti hladna, sa slabim mrazom u Bosni koji će u drugom dijelu sedmice izostati. Dnevne temperature tokom sedmice će rasti i dosezati u mnogim krajevima iznad deset stepeni.

U prijepodnevnim satima u narednim danima, moguća je magla ili niska oblačnost u kotlinama i duž riječnih tokova u Bosni.

Jutarnje temperature zraka varirat će od minus tri do tri stepena Celzijusa u Bosni, a na jugu Hercegovine do devet. Najviše dnevne temperature između tri i devet, a na jugu zemlje do 13 stepeni. U drugom dijelu sedmice jutarnje temperature bit će nešto više i kretati se između jednog stepena i pet stepeni u Bosni, odnosno do 10 na području Hercegovine.

Prema raspoloživim sinoptičkim podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ), pad temperature zraka i izraženije padavine u Bosni i Hercegovini prognoziraju se u srijedu (28.decembra.). Padavine bi uglavnom mogle biti u obliku snijega u Bosni, a na području Hercegovine kišne. Od 28.decembra, pa do 2. januara 2023. godine očekuju se manje količine snježnih padavina u Bosni.

Jutarnje temperature krajem ove i početkom iduće godine varirat će u rasponu između -10 stepeni i u Bosni do jednog stepena u Hercegovini. Maksimalne temperature kretat će se između minus sedam i minus jedan stepen Celzijusa u Bosni do pet stepeni u Hercegovini.

U periodu oko Nove godine jutarnje temperature padat će i do -15 stepeni.