U HOTELU MINERO U TUZLI 23. DECEMBRA- „Lider biznisa TK 2022.“  i „Turističke zvijezde TK 2022.“

Tradicionalno i ove godine održavamo manifestaciju kojoj je cilj podrška i promocija kompanija, turističkih djelatnika i svih onih koji nastoje doprinijeti razvoju u gradovima i općinama Tuzlanskog kantona

 

Novine „Glas TK“ po osmi put organizuju manifestaciju „Lider biznisa TK 2022.“  i „Turističke zvijezde TK 2022.“. Stručni žiri je odabrao lidere, one koji su svojim radom i asortimanom proizvoda zaplijenili pažnju tržišta i dali poseban doprinos privrednom razvoju Kantona.  Projekat realizujemo u saradnji sa Vladom TK i Turističkom zajednicom TK.

 

Lideri biznisa 2022. iz oblasti proizvodnje i građevinarstva, energetike i rudarstva:

Eko Toplane“ d.o.o. Gračanica

Eko Toplana u Gračanici, prva takve vrste u BiH, puštena je 08. 10. 2008. godine u radni pogon. Investicija je vrijedna oko 15 miliona KM, što je čini jednim od najvrijednijih infrastrukturnih projekata u poslijeratnom periodu.

Projekat je podržan i realiziran od strane austrijske kompanije ‘Seegen’, i tri fizička lica iz Austrije koji su i osnivači preduzeća „Eko Toplane“ d.o.o..

Sam naziv projekta ‘Budućnost koja je već počela’ svjedoči o ozbiljnosti i značaju koji ovaj projekat reflektira na postojeće a i buduće stanovnike Gračanice. Puštanjem u rad pogona toplane, u stvarnost je pretvorena prvobitna zamisao, da se na sofisticiran i ekološki prihvatljiv način uz postizanje značajnih ušteda osigura snabdijevanje grada toplotnom energijom.  U radu toplane se koriste najsavremeniji instrumenti te certificirana oprema po europskom standardu. Takođe je instaliran i elektro filter koji garantuje minimalne emisije koje nisu štetne po životnu sredinu te kvalitet zraka. U periodu od 2008. do 2020. godine u sistem daljinskog grijanja uključeno je 904 domaćinstava i 257 poslovnih subjekata.

 

SU-AD d.o.o. Živinice

Firma SU-AD d.o.o Živinice registrovana je u februaru 2019., idejni tvorac, osnivač i direktor firme je Suad Bešlić koji se vratio iz SR Njemačke krajem 2016. godine u Bosnu i Hercegovinu.

Ideja povratka u domovinu je osnivanje firme koja bi se bavila proizvodnjom segmenata za izradu vatrogasnih vozila, za renomiranu firmu iz Minhena. Negdje u podsvijesti se stvarala ideja za izradom prvog bih vatrogasnog vozila.

U zadnje četiri godine poslovanja, firma SU-AD d.o.o demonstruje snagu u idejama razvoja, inovativno inžinjerskim rješenjima, dinamici rasta proizvodnog kapaciteta, progresivnošću na EU tržištu, i uspehu u realizaciji svih proizvoda.

Poseban akcenat Društva je inplementacija ISO standarda 9001-2015 u izradi više vrsta vatrogasnih vozila prema njemačkom DIN normi i standardu. Prvi i primarni cilj je kvalitet i zadovoljstvo kupca.

U zadnje četiri godine firma SU-AD d.o.o razvila je sopstveni proizvod vatrogasnog vozila, prema evropskim normama i standardima, sa kompletnom tehničkom dokumentacijom, radioničkim crtežima, certifikatima i atestima.

Uspjeh firme SU-AD d.o.o je uspijeh cijele države. Želimo postati „Brend“ i biti nacionalno prepoznatlivi, biti sinonim od društveno-nacionalnog značaja, sa najboljim pogodnostima u razvoju mladoasti koja treba da ostane u našaoj domovini, da ih grije bosansko sunce i da ne traže sreću u nekoj drugoj zemlji.

 

Lideri biznisa TK iz oblasti uslužnih djelatnosti za 2022.:

 

Javno komunalno  preduzeće „ Saobraćaj i komunikacije-Tuzla“ d.o.o. Tuzla

„Saobraćaj i komunikacije Tuzla“ efikasno i trajno obavljanje komunalne djelatnosti, uz maksimalno očuvanje okoliša i zaštitu javnog interesa Grada Tuzla, uz stalno povećanje zadovoljstva korisnika naših usluga. Njihova vizija je permanentan proces poboljšanja kvaliteta usluga, u funkciji reda i poštivanja zakonskih propisa, te sticanja i održavanja poslovnog ugleda i pozitivnog imidža preduzeća. Strategija je organiziranje kvalitetne mreže naplate parkinga, obnavljanje parkirališta, obnavljanje javne rasvjete na parkiralištima, uređenje grada kao urbane zone lijepog življenja uvođenjem reda u saobraćaj u mirovanju, zaštitom zelenih površina te zaštitom pješačkih zona. Takođe, redovno i blagovremeno održavanje horizontalne i vertikalne signalizacije i učestvovanje u projektima koji za cilj imaju povećavanje nivoa sigurnosti građana i razvijanje saobraćajne kulture.

Javno preduzeće “Vodovod i kanalizacija” d.o.o. Gračanica

JP „Vodovod i kanalizacija“ obavlja djelatnost od posebnog društvenog interesa kojim se obezbjeđuju uslovi života i rada građana, privrednih i drugih subjekata na području grada i pružaju slijedeće usluge: proizvodnja i distribucija vode, odvođenje otpadnih voda i odvođenje atmosferskih voda sa urbanih površina. Preduzeće svoju djelatnost obavlja na području MZ Gračanica i MZ Pribava za proizvodnju i distribuciju vode, a odvodnju otpadnih i oborinskih voda samo na gradskom području. Većinski vlasnik preduzeća je Grad Gračanica, sa 60 % državnog kapitala kojim upravlja Grad Gračanica i 40 % privatnog kapitala.          Danas J.P. „Vodovod i kanalizacija“ Gračanica vodom snabdijeva oko 16.000 stanovnika u gradu Gračanici i MZ Pribava. Preduzeće održava oko 200 km vodovodne i oko 65 km kanalizacione mreže u svom sistemu. J.P. „Vodovod i kanalizacija“ d.o.o. Gračanica zajedno sa Gradom Gračanica jedno je od 33 odabranih najuspješnijih preduzeća u Bosni i Hercegovini za učešće u MEG II projektu (finansiranog od Švicarske Vlade) koji ima za cilj jačanje organizacionih, operativnih i finansijskih kapaciteta u vodovodima odabranih lokalnih uprava, u projektu općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja.

HIH d.o.o. Živinice

 HIH d.o.o. je firma koja uspješno posluje od 2001. godine i iza sebe ima veliki broj uspješno realizovanih projekata. HIH Živinice se bavi gradnjom i održavanjem puteva. Pored toga izvode i gradnju saobraćajnica, autocesta, sportskih terena, a ono što ih izdvaja od ostalih jesu efikasnost, posvećenost i kvalitet. Njihov tim čine stručnjaci sa provjerenim iskustvom i izraženom željom da ideju sprovedu u djelo u dogovorenom roku. Usmjereni su na zamisli klijenata, jer njihov cilj je da klijenti budu što zadovoljniji. Svi djelatnici u firmi pristupaju svakom projektu sa najvišom posvećenosti i pažnjom. Sjedište firme je u Živinicama, a posluju na području Tuzlanskog kantona.

 

Lideri biznisa TK iz oblasti prehrambene industrije za 2022.:

 

“Bony” d.o.o. Tuzla

Još od 1997. Bony uspješno gasi žeđ miliona potrošača na domaćem i stranom tržištu.  Od 1998. počinje proizvodnja gaziranih, a od 2000. i bistrih sokova. Izvoz u Hrvatsku počinje 2001. Kvalitet je došao do izražaja, pa je 2005. počeo i izvoz voćnih sirupa za Sloveniju. Nakon toga je počeo i izvoz raznih proizvoda tvornice Bony, pod raznim robnim markama, u sve više zemalja svijeta, da bi danas taj broj narastao na 11 zemalja, većinom evropskih. Proizvodnja kvalitetnih bezalkoholnih pića uz poštovanje najviših standarda Evropske unije, po cijenama prihvatljivim potrošaču u BiH, poslovna je ideja na kojoj je izgrađena firma Bony. Bony u proizvodnji koristi isključivo sirovine čija je upotreba dozvoljena u Evropskoj uniji, a dobar dio ih i uvozi upravo iz Evropske unije.

Lideri biznisa TK iz oblasti obrtne djelatnosti za 2022. :

 

Pekara Hukić – Tuzla

Prema historijskim izvorima najstarija Tuzlanska pekara koja radi u kontinuitetu je pekarska radnja porodice Hukić koja na ovom prostoru datira još od 1890. Godine. Pekarska radnja Hukić zadržala je tradicionalne metode izrasta tijesta  (bez aditiva). Sve proizvedeno peku u staroj krušnoj peći (na drva), što njihovim proizvodima daje onaj gotovo zaboravljeni miris i okus svježe pečenog domaćeg hljeba. Porodica Hukić 2006. Godine otvorila je pekarsku radnju na Zlokovcu, modernu i savremenu za vrijem u kojem živimo ne odričući se kvalitete temeljene na dugogodišnjoj tradiciji starih majstora pekarstva, koji su sva svoja znanja i vještine prenijeli na mlađe generacije, danas već petu generaciju porodice Hukić.

 

„Turističke zvijezde TK 2022.“

U skladu sa kriterijima koji su bazirani na značaju, prepoznatljivosti i inovativnosti, Turistička zajednica Tuzlanskog kantona i turistički uredi gradova i općina TK, predložili su sljedeće zvijezde za dodjelu priznanja.

Javna ustanove “Centar za zaštitu, razvoj i promociju turizma” Banovići

Osnovana je 2014.godine godine sa ciljem zaśtite, razvoja i promocije postojećih i stvaranja novih turističkih potencijala na području općine Banovići. Dugogodišnji rad je baziran na uređenju i razvoju izletišta Mačkovac, te promociji turističkog vozića Banovićki Ćiro putem sajmova turizma u zemlji i regionu itd.

U proteklih godinu dana u izletis‘te Mačkovac uloženo je oko 20.000,00 KM. Analizirajući potrebe posjetilaca izgradeni su zatvoreni šadrvan sa pečenjarom na izletištu Mačkovac, a samim tim produżili turîstiüku sezonu ove lokacîj¢.

 

Organizatori su tradicionalne manifestacije Gastrokultura u okviru kojeg se predstavljaju udrużenja sa područja TK, te smo na taj način promovrali , tradicionalnu bosansku kuhinju i tradiciju. Rezultate rada Javne ustanove „Centar za zaštitu, razvoj i promociju turizma“ Banovići potvrdio je i rekordan broj posjeta na izletištu Mačkovac gdje je od početka sezone u aprilu pa do mjeseca septembra posjetilo preko 9000 posjetilaca.

Hotel Muška voda Kladanj

 Šezdesetih godina je poćela izgradnja hotela u Kladnju upravo pod nazîvom Muška voda i upravo u to vrijeme se voòa naiboljc prodavala u flašama. Ovaj kompleks od centra Kladnja je udaljen okvimo IO kilometara, nalazi se na području zaśtićenog pejzaža Konjuh, ima potencijal zračne banje, ali i mogućnosti za razvoj sporta.

Njegovi raniji kapaciteti bili su prepoznati i u doba bivše Iugoslavije, kada su mnoge sportske ekipe dolazile na visinske pripreme.Hotel Muška voda je prošao mnogo faza, rekonstrukcija, mijenjao je vlasnike. bio je jedno vrijeme nezaobilazno injesto za razne događaje, izlete, druženja.

Hotel Muška voda nalazi se nedaleko od izvora, na pristupačnom terenu. U toku aktivnog rada hotela u funkciji su sportski i nogomctni stadion, , te smještajni kapaciteti, te restoran sa kvalitetnom gastronomskom ponudom. Brojni sadržaji, kao i kongresna sala hotela, idealno je mjesto za kongresni turizam u okviru koga učesnici mogu uživati u prelijepom prirodnom ambijentu, čistom vazduhu i gastronomiji. Hotel raspolaže sa cca 100 ležajeva, 24 sobe i 20 apartmana.

 

Konoba Bosna Vilda. Kalesija

Konoba Bosna Vilda osnovana je 1996. Godine i uspješno radi sve do danas pod imenom: Konoba Bosna Vilda.

 Vlasnik konobe Fadil Vildić, sa namjerom da pomogne ovu oblast stipendirao je učenike iz oblasti turizam-ugostiteljstvo.Konoba izdašno pomaže sportskim kolektivima za razvoj sporta.

Ponuda hrane i pića za svačiji džep; od hladnih predjela, toplih predjela, supe, čorbe, salate, jelala sa rostilja, gotova jela, jela od pilećeg mesa, jela po narudžbi gosta, pečenja, više vrsta ribe, dezerti, topli napitci, bezalkoholna pića, razne vrste piva, aparati i likeri, žestoka pića, viski razna vina… sve to i još mnogo toga stoji na raspolaganju gostima Konobe Bosna.Prepoznatljiv i orginalan način funkcionisanja i pripremanja tradicionalne bosanske kuhinje, te pomoć i isticanje u oblasti turizma, kulture i sporta.

 

 ZEBED” d.o.o., Hazna bb, Gradačac.

“ZEBED” d.o.o. export-import za proizvodnju, ugostiteljstvo i turizam Gradačac je osnovana 1998. godine i od tada nije prekidala svoj rad te je jedan od najstarijih ugostiteljskih preduzeća u Gradačcu. Za vrijeme svog djelovanja bila je jedna od vodećih ugostiteljskoturističkih organizacija u Gradačcu i intenzivno radila na promociji Gradadčca i Tuzlanskog kantona te afirmaciji turizma na našem područiju. Osim ugostiteljske djelatnosti i promocije gastronomije našeg kraia “Zebed” d.o.o je posvećen kvaliteti usluga, promociji grada, “Zebed” je u svom dugogodišnjem radu bio nosioc brojnih kulturnih događaja u Gradačcu, organizator poznatih gradačačkih “Večeri sevdaha”, domaćin brojnih televizijskih emisija, organizator školskih ekskurzija sa bogatim sadržajem aktivnosti. Unutar svojih poslovnih jedinica bio je koncesionar nacionalnog spomenika Kule “Zmaja od Bosne” i jezera Hazna u Gradačcu, Predvodio je brojne ekološke akcije.

 

Međunarodni festival umjetnosti mladih „Kaleidoskop“

„Kaleidoskop“ je međunarodni festival koji povezuje mlade umjetnike iz različitih sredina i pruža priliku za zajedničko djelovanje u polju umjetnosti.Ova manifestacija na jednom mjestu okuplja veliki broj mladih, kako iz Bosne i Hercegovine tako i iz drugih zemalja, s ciljem promocije kulturnog turizma, umrežavanja potencijala kreativnog i umjetničkog izražavanja mladih s potencijalima prirodnog i kulturno-historijskog naslijeđa Tuzle.

Nakon pauze od 2 godine usljed pandemije COVID-19, ove godine se festival vratio sa izuzetno bogatim programom i upotpunio turističku ponudu grada Tuzle.Program je, pored muzičkih aktivnosti, upotpunjen izložbama, plesnim izvedbama, kreativnim radionicama, dokumentarnim filmovima, Art marketom, te drugim zanimljivim sadržajima, koji iz godine u godinu postaju sastavni dio programa festivala.Festival je nastao 2009. godine, kao jedna od aktivnosti u okviru projekta Culture II, projekta koji su, zajedno sa Općinom Tuzla, realizirali Grad Bologna i Univerzitet Bolonja (Odsjek za obrazovne nauke „Giovanni Maria Bertin“).

 

Kompanija Barista d.o.o. Tuzla

Kompanija Barista d.o.o. je samo u ovoj godini ugostiteljsku ponudu grada Tuzle obogatila sa tri nova moderno dizajnirana ugostiteljska objekta, koaj po svom kvalitetu usluge i cjelokupnom sadržaju kojeg kreiraju, čine Tuzlu atraktivnijom.

Kompanija Barista d.o.o. Tuzla, posluje na adresi ZAVNOBiH-a 13 (Hotel Tuzla), i u okviru nje posluju četiri poslovne jedinice:

  • Wint Lounge Bar, otvoren 2015. godine, u naselju Stupine na adresi ZAVNOBiH-a 13 (Hotel Tuzla),
  • Restoran Kvin, otvoren 2022. godine, u sklopu Bingo City Centra Tuzla na adresi ul. Mitra Trifunovića Uče br. 2,
  • Loft Terace bar, otvoren 2022. godine, koji se nalazi na 9. spratu Hotela Tehnograd na adresi ul. Žarka Vukovića bb i
  • Kafeterija Cafe Cafe, otvorena 2022. godine, na adresi ul. Ismeta Mujezinovića bb (Hezz zgrada Sjenjak).

 

Hotel Vertigos Tuzla

Hotel “Vertigos” nalazi se u kategoriji hotela sa četiri zvjezdice. Smješten je u samom centru grada, udaljen samo 100m od najvažnijih turističkih destinacija (Panonsko jezero, Soni Trg, Trg Slobode…) Zbog svoje pogodne lokacije spada u komercijalne (gradske) hotele. U svojoj ponudi hotel Vertigos nudi 17 smještajnih jedinica i to 10 dvokrevetnih, i 7 jednokrevetnih soba.
Sve smještajne jedinice su opremljene po svjetskim standardima, te svaka soba posjeduje klimu, LCD/TV sa satelitskim prijemom, mini bar, telefon, pisaći stol, internet. Usklopu hotela se nalazi i restoran sa ponudom koja će oduševiti svaki ukus. Vrste doručaka koje možete pronaći na meni-u su: engleski, američki, kontinentalni, bosanski i bečki.
Gostima nudi i usluge parkinga s 24-satnim video nadzorom. Hotel “Vertigos” ide u korak sa inovacijama, u ponudi hotela također ima postavljen punjač za električne automobile koji je dostupan svim gostima.  Gostima hotela Vertigos mogu ponuditi dva amfiteatra, klimatizirana i opremljena projektorima. Amfiteatri imaju 130 i 90 sjedećih mjesta. U navedenim prostorijama mogu se organizovati seminari, konferencije, promocije, prezentacije i sastanci.