Evropski političari: BiH stagnira na putu ka EU

Dok je prema tvrdnjama domaćih političara put BiH ka Evropskoj uniji na zavidnom nivou, iz EU poručuju da on zapravo stagnira te da bh. vlasti moraju uraditi još dosta toga što će u konačnici imati konkretne rezultate.
Politička previranja i predizborna kampanja, koja je počela godinu dana prije održavanja parlamentarnih izbora u BiH, stopirale su evropski put naše zemlje.

Uprkos tome što BiH kasni u ispunjavanju preuzetih obaveza, domaći političari i dalje ostaju ustrajni u tome da uvjere građane kako je naša zemlja na pravom putu.

Ovim povodom kontaktirali smo Delegaciju Evropske unije u BiH iz koje su nam kazali da je BiH nakon nekoliko značajnih rezultata ostvarenih u 2016. godini počela napredovati na svom putu ka EU.

“Međutim, još puno posla treba uraditi, na provedbi Reformske agende i popunjavanju Upitnika. Nažalost, u proteklih nekoliko mjeseci reformski proces stagnira i postoji hitna potreba da se obnovi”, rekli su nam iz Delegacije EU u BiH.

Ističu da je značajan napredak u Reformskoj agendi omogućio BiH da napreduje na svom putu ka EU, ali da ukoliko BiH želi nastaviti uspjehe na ovom putu, moraju se osigurati stalna nastojanja za nastavak reformi.

“To se posebno odnosi na konkretne rezultate kada je riječ o vladavini prava i reformi javne uprave. Pored toga, popunjavanje Upitnika, osiguravanje jedinstvenog i koordiniranog skupa odgovora, bit će jasan signal da BiH može da radi zajedno, ali ponovo ističemo da je kvalitet odgovora važniji od brzine popunjavanja Upitnika”, poručuju iz Delegacije EU u BiH.

Na kraju zaključuju da politički lideri koji su postavili ambiciozne rokove za kandidaturu u EU trebaju preuzeti odgovornost i ispuniti svoja obećanja.

Činjenice demantuju tvrdnje bh. političara da je put BiH ka EU na zavidnom nivou. Od dana usvajanja mehanizma koordinacije (prvo 9. februara 2016. godine bez saglasnosti entiteta, a poslije i 23. augusta uz odobrenje Vlade RS-a i Vlade FBiH) građanima, a ni EU, vlasti u BiH nisu pokazale da on funkcioniše i u praksi.

U prilog tome da će evropski put BiH biti težak i komplikovan ide i nedavno objavljena Odluka o radnim grupama za evropske integracije u kojoj je potrebna saglasnost i više od stotinu institucija na svim nivoima da bi određena odluka bila usvojena.

Praktična nefunkcionalnost mehanizma koordinacije jedan je od razloga zbog kojeg BiH još uvijek nema pripremljene odgovore na Upitnik Evropske komisije.

Naime, premijerka RS Željka Cvijanović otvoreno je poručila da Vlada RS-a nije dostavila odgovore na upitnik, niti ih namjerava dostaviti u centralnu bazu dok se ne uspostave procedure u skladu s mehanizmom koordinacije. U prijevodu to znači da prevođenje odgovora iz Upitnika EK ne može početi sve dok odgovori ne budu kompletirani.

Vlasti imaju evidentne probleme i s nastavkom aranžmana s MMF-om s obzirom na to da nisu ispunile obaveze koje su uslov za dobijanje druge tranše sredstava iz kredita MMF-a. Riječ je o finansijskim sredstvima koja su namijenjena kao podrška reformskim procesima u našoj zemlji.

(Klix.ba)