Na području Tuzle i Zenice kvalitet zraka nezdrav za osjetljive grupe

U glavnom gradu Bosne i Hercegovine indeks kvaliteta zraka jutros u 9.00 sati iznosio je 122 i zrak je nezdrav za osjetljive grupe stanovništva.

Oboljeli od bolesti organa za disanje i srca, zatim stari, trudnice i djeca trebali bi smanjiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani. Svi ostali trebali bi ograničiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.

U Zenici indeks kvaliteta zraka jutros iznosi 181 i zrak je nezdrav. U takvoj situaciji upozorava se na moguću pojavu pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme. Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje.Sljedeće grupe trebaju smanjiti bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti: plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe. Produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani trebali bi izbjegavati i svi ostali, saopćeno je iz Ekoakcije.

Zrak je također jutros nezdrav i u Tuzli gdje je indeks kvaliteta zraka u 9.00 sati iznosio 163.

Za osjetljive grupe stanovnika zrak je jutros nezdrav u Maglaju (indeks kvaliteta zraka 142), Kalesiji (indeks kvaliteta zraka 124), te Visokom i Živinicama gdje indeks kvaliteta zraka iznosi 106.

Umjereno zagađenje zraka jutros je na području Lukavca, Hadžića, Jajca, kaknja i Tešnja, dok je kvalitet zraka zadovoljavajući na području Bihaća gdje indeks kvaliteta zraka jutros iznosi 29.

Indeks kvalitete zraka temelji se na mjerenju čestica ( PM2.5 i PM10), ozona (O3), dušikovog dioksida (NO2), sumpornog dioksida (SO2) i emisije ugljičnog monoksida (CO).

PM10 ili grube čestice imaju promjer manji od 10 mikrometara (μm), uglavnom sadrže željezo, aluminij i silikate, a nastaju primarno zbog loženja na kruta goriva te ispušnih plinova automobila i industrije.

Njihova prosječna granična vrijednost tokom 24 sata je 50 μg/m3, a sve iznad toga znači da je kvalitet zraka lošiji te da može utjecati na zdravlje ljudi.