Multimedijalni projekat „Daroga za Katmandu“ predstavljen tuzlanskoj publici


U Međunarodnoj galeriji portreta u sklopu JU Centra za kulturu Tuzla uz veliki broj prisutnih održana je promocija multimedijalnog projekta „Daroga za Katmandu“ , autora Dinka Delića. Projekat je objedinio 16 songova, 47 pjesama, te umjetničkih fotografija koje je uobličio ilustrator Bojan Bahić iz Los Angelesa. Pjesme sa ovog CD-a pisane su i komponovane u periodu od 1975-2005 godine,a moguće je poslušati ih na autorovoj youtube stranici. Pogovor za knjigu napisao je Arsen Dedić, a recenzenti su bili Julijana Matanović i Amir Misirlić.
Promotor na predstavljanju knjige bio je prof. Nedžad Ibrahimović, koji je govorio o knjizi i čitao odlomke iz ovog djela .
Kako je istakao autor knjige „Daroga za Katmandu“ Dinko Delić, ovo je treća knjiga koju je objavio poslije dvije zbirke pjesama „Opljaćkani sarkofag „ i „Bosanska knjiga mrtvih“. Pored ovih knjiga naredni moj projekat je knjiga eseja studija i publicistike pod nazivom „Industrija teksta“ koja će biti objavljena u novembru.
Dinko Delić je rođen 1957. godine u Slavonskom Brodu, ali je većinu života proveo u Gradačcu, gdje je završio i osnovnu školu i Gimnaziju 1976. godine. Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu na Odsjeku za jugoslovensku književnost i srpskohrvatski jezik. Nakon diplomiranja radio je kao profesor književnosti u Gradačcu, a od 1993 .godine živi i radi u Tuzli.
Ostalo je zabilježeno da je Dinko Delić počeo svirati sa prvim instrumentom na flauti i mandolini u školskom orkestru, a muzičko obrazovanje nastavlja u OŠ „Ivan Goran Kovačić“, gdje je pohađao sekciju mladih gitarista. Poslije toga počinje svirati u bendovima „Timpani“, „Sinovi sunca“,“Crvena jabuka“, „Alma“ i drugim. Dinko Dlić je radio kao producent i snimatelj tuzlanskih bendova u vlastitom studiju „DODO“. U ratnoj Tuzli 1994. godine radio je na osnivanju Neovisnog Radija Hayat Tuzle i bio je prvi muzički urednik te radakcije. Sarađivao je od 1999. godine kao saradnik Doma mladih Tuzla, te koordinator raznih kulturnih institucija u Sarajevu i Tuzli.


 Duška REBIĆ