U julu izvršeno 1.336 inspekcijskih nadzora nad poštivanjem higijensko-epidemioloških mjera

Inspekcijski organi u Federaciji Bosne i Hercegovine nastavljaju s vršenjem nadzora nad poštivanjem higijensko-epidemioloških mjera svim raspoloživim kapacitetima, te poduzimaju sve aktivnosti u okviru svoje nadležnosti na sprečavanju daljeg širenja koronavirusa u FBiH, u skladu s odlukama nadležnih kriznih štabova.

U toku jula 2021. godine, prema trenutno dostupnim podacima, inspekcijski organi u FBiH izvršili su ukupno 1.336 inspekcijskih nadzora, u okviru kojih je kod 53 subjekata nadzora uočeno grubo kršenje mjera, što podrazumijeva izdavanje 53 prekršajna naloga u iznosu od 96.620 KM.

Inspektori su također izrekli 199 rješenja o otklanjanju nedostataka subjektima nadzora kod kojih su ustanovljena manja odstupanja od propisanih mjera, izdali devet rješenja o zabrani rada i 82 upozorenja. Najveći broj nadzora izvršile su kantonalne uprave za inspekcijske poslove u Kantonu 10 (258) i u Zeničko-dobojskom kantonu (282).

Od ukupnog broja, inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove su u julu izvršili 154 inspekcijska nadzora, u okviru kojih su utvrdili 16 prekršaja, što podrazumijeva izdavanje 16 prekršajnih naloga u iznosu od 28.520 KM, te izdali 16 rješenja o otklanjanju nedostataka, devet rješenja o zabrani rada i 82 upozorenja.

Do kršenja minimuma obavezujućih mjera najčešće dolazi u ugostiteljskim objektima, trgovinama, tržnim centrima, ali i privrednim društvima s većim brojem zaposlenih, odnosno na mjestima okupljanja većeg broja ljudi.

Federalna uprava za inspekcijske poslove ostaje na dispoziciji kantonalnim inspekcijskim organima za pružanje pomoći u organizaciji i vršenju nadzora nad poštivanjem higijensko-epidemioloških mjera u Federaciji BiH.

Kazne za prekršaje propisane su Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, i to u rasponu od 3.000 do 10.000 KM za privredna društva, druga pravna lica i zdravstvene ustanove, za odgovorna lica u pravnim licima od 500 KM do 2.000 KM, za nosioce privatne prakse i obrtnike od 2.000 KM do 8.000 KM, za fizička lica od 100 KM do 2.000 KM,  s tim da prenošenje zarazne bolesti predstavlja i krivično djelo u smislu KZ FBiH, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Apeluju na građane i privredne subjekte da se pridržavaju propisanih mjera, te osiguraju pretpostavke za poštivanje svih preporuka.